O capsulă de aprovizionare Dragon a companiei SpaceX s-a desprins de ISS şi este în drum spre Terra

O capsulă spaţială de aprovizionare SpaceX Dragon, ce are la bord materiale de cercetare, s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi este în drum spre Terra, a anunţat luni seară agenţia spaţială americană (NASA), potrivit DPA.

Vehiculul spaţial, care a petrecut o lună ataşat de avanpostul orbital, s-a desprins luni la ora 22:05 GMT. Capsula urmează să amerizeze miercuri în largul coastelor statului american Florida.

NASA a spus că această capsulă spaţială ”aduce înapoi pe Terra tone de materiale de cercetare de pe ISS, printre care o vestă împotriva radiaţiilor din spaţiu şi experimente cu plante realizate pe orbită”.

Printre obiectele care vor ajunge înapoi pe Terra se află o vestă special proiectată pentru a proteja astronauţii împotriva nivelurilor ridicate de radiaţii, precum şi rezultatele unui studiu despre efectul expunerii uleiului de măsline extravirgin la mediul spaţial.

Citește și Anna Kikina şi alţi trei membri ai echipajului au ajuns la ISS cu o rachetă SpaceX

Misiunea de aprovizionare, care a fost lansată de pe Terra la sfârşitul lunii noiembrie 2022, a fost cea de-a 26-a desfăşurată de SpaceX în cooperare cu NASA. Printre bunurile transportate pe ISS s-au numărat panouri solare, o varietate specială de roşie pentru a îmbunătăţi dieta disponibilă echipajului din misiunile cu durată mare, precum şi aşa-numitele „Moon Microscopes”.

Acestea din urmă sunt ”kituri pentru diagnosticarea medicală la bord şi includ un microscop portabil şi lamele pentru prelevarea probelor de sânge”, a precizat NASA.

Printre produsele transportate, s-au aflat, ca o surpriză, şi câteva cutii cu îngheţată. Prima misiune de tip cargo realizată de compania SpaceX spre ISS a avut loc în anul 2012.