O carte a fost cumpărată de un grup de internauți cu peste 2,66 milioane de euro, crezând că le asigură drepturile de autor

Distribuie

Un grup de criptoentuziaști a făcut o achiziție neobișnuită: o carte rară despre „Dune” pentru care a plătit peste 2,66 milioane de euro crezând că obțin și drepturile de autor asupra operei, relatează IFL Science.

„Am câștigat licitația pentru €2,66M”, a anunțat colectivul pe pagina lor de Twitter, adăugând că:

„Acum misiunea noastră e să:

1. Facem cartea publică (în măsura în care legea o permite)
2. Producem o serie animată originală pe baza cărții și s-o vindem unui serviciu de streaming.
3. Susținem proiecte derivate pentru comunitate”.

Însă, fără să știe, ei n-au cumpărat vreunul din aceste drepturi ci doar o carte.

„Alexandro Jodorowsky’s Dune”, volumul cumpărtat de fanii NFT-urilor, conține desene și alte elemente de artă create de Alexandro Jodorowsky, regizorul chilian care a dorit să adapteze romanul pentru marele ecran în anii 1970, fără ca proiectul său să vadă în cele din urmă lumina zilei.

Scriind pe forumul lor despre achiziție, un membru al colectivului a vorbit despre ideea unei achiziții „în premieră” a unei opere semnificative din punct de vedere cultural, și apoi „emiterea unei colecții de NFT-uri (tokenuri nefungibile) care sunt inovatoare din punct de vedere tehnic și perturbatoare din punct de vedere cultural”.

Planul enunțat ar presupune cumpărarea cărții, convertirea sa în imagini JPG și apoi arderea ei, însemnând că „singurele copii” vor rămâne sub forma JPG-urilor.

Citește și Cel mai vechi arbore genealogic din lume, reconstituit pe baza analizelor ADN

Membrul care a scris despre acest plan crede că acțiunea ar duce la creșterea valorii rețelei NFT din moment ce ea va conține singurele copii rămase ale cărții și ar fi „o manevră incredibilă de marketing”. El spune de asemenea că arderea cărții ar putea fi filmată și vândută la rândul ei ca NFT.

Însă anunțul oficial privind cumpărarea exemplarului „Dune” afirmă că obiectivul pare să fie de a permite altora să citească romanul prin oferirea sa publicului larg, înainte de lansarea seriei animate bazate pe el, fapt care le-ar putea aduce o acțiune în instanță din partea celor care dețin în realitate drepturile de autor ale operei.

„Suntem în stadiul de dezvoltare al seriei noastre animate limitate într-o perioadă în care grupurile media cheltuie peste 100 de miliarde de dolari pe conținut nou ca pate războaielor de streaming”, anunță SpiceDAO într-o postare ulterioară.

SpiceDAO folosește deținerea cărții drept pretext pentru a emite tokenuri numite „$SPICE” unor potențiali cumpărători al cărui singur câștig, pe lângă creșterea speculativă a prețului lor, va fi posibilitatea de a vota cu privire la soarta finală a cărții.

Această carte a fost însă deja scanată și este disponibilă gratuit (și legal) online, pentru toți cei care vor să o vadă, după cum au remarcat și unii din cei care au comentat la postarea de pe Twitter a SpiceDAO.