O celebra sculptură a lui Brâncuși ar putea să fie luată din cimitirul Montparnasse, după o decizie a justiției

„Sărutul/ Le Baiser”, o celebră sculptură a lui Brâncuși, ar putea fi înlăturată de pe mormântul Tatianei Rachevskaia din cimitirul parizian Montparnasse, după ce moștenitorii tinerei rusoaice care s-a sinucis în 1910 au obținut o decizie favorabilă în justiție, informează publicația franceză Le Figaro.

O decizie a curții administrative de apel din Paris din 11 decembrie 2020 oferă descendenților ucraineni ai Tatianei Rachevskaia dreptul de a recupera opera de artă. Litigiul dintre moștenitori și autoritățile franceze, care doresc să păstreze pentru patrimoniul public opera, durează de 10 ani, scrie Le Monde.

Până la această decizie, justiția a dat tot timpul dreptate statului. Un expert anonim a estimat statuia – care face parte dintr-o serie realizată de sculptor între 1907 și 1945 – între 40 și 50 de milioane de euro.

Sculptura a traversat discret secolul XX, după cum notează Le Figaro, dar între timp cota celebrului sculptor a crescut foarte mult. Bronzul Muză adormită a fost vândut la Christie’s, în 2017, cu 57,3 milioane de dolari. În 2005, marmura „Pasărea în spațiu” a fost vândută cu 27,5 milioane de dolari. În același an, șase persoane au revendicat la Primăria Parisului drepturile de proprietate pentru mormântul Tatianei Rachevskaia.

Citește și Un volum considerat pierdut al lui Marcel Proust va fi publicat în premieră pe 18 martie

Aceste sume foarte mari au atras atenția negustorului francez de artă Guillaume Duhamel care a reușit să dea de urma descendenților tinerei rusoaice îngropate de peste un secol în Montparnasse. Miraculos, acești moștenitori au păstrat o scrisoare a mamei Tatianei Rachewskaia care dovedește că a cumpărat sculptura de la Constantin Brâncuși pentru 200 de franci.

Din 2018, statuia este închisă într-un cofraj de lemn, la inițiativa lui Guillaume Duhamel, pentru protejarea operei de artă, după cum a argumentat acesta.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook