O cercetare făcută la UMF Iași demontează ipoteza că Eminescu ar fi suferit de sifilis

O cercetare făcută la UMF Iași demontează ipoteza că Eminescu ar fi suferit de sifilis. Poetul s-a luptat însă cu o depresie severă, dar și cu o boală infecțioasă. Au fost analizate documentele a zece medici ieșeni care l-au tratat pe marele poet pentru diverse probleme de sănătate, scrie digi24.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași, a declarat pentru sursa citată: „Sunt o mulțime de documente care vin să demonstreze că Eminescu nu a avut sifilis, iar medicii concluzionează că a avut o tulburare mentală de tip psihoză maniaco depresivă”.

O boală infecțioasă le-ar fi dat bătăi de cap medicilor vremii în stabilirea diagnosticului corect.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „Patologiile pe care le avea la picior, avea niște leziuni care îl făceau pe Eminescu să sufere. Dar descrierile lor din perspectiva aceasta clinică, a dermatologiei au demonstrat că erau așa numite ectime, o anumită infecție și nu manifestări ale sifilisului”.

Citește și Poetă nominalizată la Premiul Eminescu – pentru debut: „Premiul poartă numele unui naționalist trist” cu „o grămadă de poezii sexuale”

În perioada în care a locuit la Iași, Eminescu a consultat cei mai renumiți medici pentru a-și trata depresia severă și afecțiunea de la picioare.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „În jur de zece, din Iași, care l-au examinat în două rânduri. L-au trimis la Viena, l-au trimis la mănăstirea Neamț sau la Băile Repedea, un episod iarăși puțin cunoscut. Sunt de specialități diferite. Gustavo Tremba era chirurg, medic al armatei, polonez, profesor, profesori de la medicină, bacteriologi, histologi”.

Din toate însemnările medicilor reiese personalitatea puternică, mereu în centrul atenției.

Richard Constantinescu – profesor istoria medicinei, UMF Iași: „E un personaj dificil, un personaj care s-a născut cu anumite calități. Eu cred că și juca teatru uneori pentru că multe din manifestările lui, cred că, știind faptul că lumea reacționează, că se scrie despre el, îi plăcea să se joace”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *