O clădire monument istoric, proprietate a Ministerului Sănătăţii, în avansată stare de degradare

O clădire monument istoric din municipiul Botoşani, care este acum în proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), se află într-o avansată stare de degradare, iar autorităţile culturale atrag atenţie asupra pericolului prăbuşirii imobilului.

Casa Garabet Ciolac a fost construită în anii 1850 de o familie de negustori armeni, iar din 1948 se află în proprietatea statului, după un proces de naţionalizare. Situată în zona ultracentrală a municipiului Botoşani, pe strada Marchian, nr. 7, clădirea este considerată una dintre cele mai valoroase din zonă.

„Familie care a construit-o, proprietarii de atunci, erau printre cei mai importanţi negustori armeni din Botoşani. Este foarte important că ea a rămas în picioare şi pe perioada comunistă, având o importantă valoare arhitecturală”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC), Dănuţ Huţu.

De mai bine de zece ani, Casa Garabet Ciolac, în care a funcţionat DSP, a fost abandonată. DJC a cerut în mai multe rânduri proprietarului să reabiliteze clădirea, însă, în lipsa fondurilor, demersul a rămas fără rezultat.

Citește și Expoziție foto-documentară „Monumente dispărute, strămutate, salvate”, la Muzeul Naţional Cotroceni

„În fiecare an notificăm proprietarul, însă de fiecare dată ni se răspunde că pregătesc proiectul”, a precizat Huţu.

Directorul DSP, Monica Adăscăliţei, susţine că face demersuri atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Ministerul Dezvoltării, pentru a atrage finanţarea necesară refacerii clădirii cu valoare istorică.

„Am încercat, din momentul în care am luat mandatul la DSP Botoşani, să fac demersurile necesare pentru a obţine fonduri pentru reabilitarea acestei clădiri monument istoric. Am făcut o primă vizită la Ministerul Sănătăţii în urmă cu două luni şi urmează să avem o vizită şi la Ministerul Dezvoltării. Încercăm o finanţare din fonduri europene, fie din bugetul ambelor ministere, pentru a reabilita această clădire, pentru că în primul rând este o clădire monument istoric, este o clădire extraordinară, care poate fi utilizată pentru sistemul sanitar”, a precizat Adăscăliţei.

Proprietarul clădirii a decis împrejmuirea imobilului de patrimoniu şi montarea de plăcuţe avertizoare: „Atenţie, cade tencuiala!”.

Casa Garabet Ciolac nu a fost reabilitată niciodată, deşi este inclusă pe Lista monumentelor istorice. Clădirea are pe pereţii exteriori mai multe statuete, dar şi elemente ornamentale, care i-au dat şi continuă să îi dea valoare arhitecturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *