O comisie NASA solicită agenţiei să joace un rol mai important in studiul OZN-urilor

O comisie a NASA a recomandat într-un raport publicat joi ca Agenţia spaţială americană să-şi intensifice eforturile pentru a aduna informaţii cu privire la obiectele zburătoare neidentificate (OZN) redenumite însă „fenomene anormale neidentificate” (unidentified anomalous phenomenon – UAP) de către guvern, precum şi să ajute Pentagonul să le detecteze, transmite Reuters.

În cadrul unei declaraţii ce însoţeşte raportul agenţia susţine că evaluează concluziile şi recomandările echipei independente ce formează comisia şi a anunţat că a înfiinţat un nou post în organigramă, cel de director de cercetare UAP. Comisia NASA, ce cuprinde experţi în domenii ştiinţifice precum fizică şi astrobiologie, a publicat raportul după ce a ţinut o primă întrunire publică în luna iunie.

„NASA dispune de o varietate de mijloace existente şi în pregătire de a observa Pământul şi spaţiul cosmic, alături de o arhivă extinsă de date istorice şi din prezent, ce trebuie folosite pentru a înţelege fenomenul UAP”, conform raportului.

„Deşi flota NASA de sateliţi pentru observarea Terrei nu dispune în general de rezoluţia spaţială pentru a detecta obiecte relativ mici, aşa cum sunt obiectele de tip UAP, senzorii lor de ultimă generaţie pot fi utilizaţi direct pentru a verifica starea condiţiilor terestre, oceanice şi atmosferice ce coincid din punct de vedere spaţial şi temporal cu obiecte UAP detectate iniţial prin alte metode. Astfel, mijloacele NASA pot îndeplini un rol vital în determinarea acelor factori specifici de mediu ce sunt asociaţi cu anumite comportamente sau apariţii ale obiectelor UAP”, se mai precizează în raport.

În ultimii câţiva ani guvernul american a declasificat o serie de informaţii pe subiectul OZN-urilor, subiect ce în trecut nu era deloc abordat de oficiali.

Citește și NASA va prezenta joi un raport despre OZN-uri

Noul raport sublinează că fenomenul UAP (sau OZN) reprezintă „unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre”.

„Unele obiecte pe cerul nostru ce nu pot fi identificate drept baloane, aeronave sau fenomene naturale au fost observate în întreaga lume, însă există puţine observaţii de calitate ridicată. Natura ştiinţei este să exploreze necunoscutul, iar datele reprezintă limbajul pe care oamenii de ştiinţă îl folosesc pentru a descoperi secretele Universului nostru”, conform raportului.

„În pofida numeroaselor relatări şi imagini, absenţa observaţiilor consistente, detaliate şi confirmate înseamnă că în prezent nu dispunem de corpul de date necesar pentru a emite concluzii ştiinţifice, definitive cu privire la fenomenul UAP”, se mai arată în raport.

Raportul include de asemenea o serie de cazuri UAP ce au fost dezvăluite publicului larg de Pentagon prin publicarea unor înregistrări video realizate de piloţi de avioane militare în care apar aparate de zbor enigmatice în largul coastelor americane de vest şi de est, obiecte capabile să dezvolte viteze foarte mari şi care sunt extrem de manevrabile, dincolo de capacităţile tehnologiilor aviatice cunoscute. De asemenea, aceste obiecte nu dispun de mijloace vizibile de propulsie sau de control al zborului. Raportul precizează că analiştii militari şi din sfera serviciilor de informaţii nu dispun de suficiente date pentru a se pronunţa asupra naturii unora dintre aceste obiecte.