O echipă de arheologi a descoperit un flaut vechi de 1600 ani şi un inel cheie din bronz, în timpul săpăturilor de la Castelul Zerzevan situat în districtul Çınar din Diyarbakır, Turcia.
Castelul Zerzevan a fost construit în secolul 4 d.Hr. şi a servit drept ultima garnizoană a Imperiului Roman de Răsărit. A fost abandonat din secolul al 7-lea şi redescoperit în urma săpăturilor arheologice din 2014.
Flautul, datat din secolul 4 d.Hr., a fost fabricat dintr-un os de vită pe care au fost realizate şase găuri. Inelul cheie era folosit pentru a deschide cuferele care adăposteau obiecte valoroase. Acesta datează din secolele 4-5 d.Hr.
„Flautul cu șase găuri, dintre care unul rupt, este datat din secolele IV și V d. Hr., adică veche de 1.600 de ani. Inelul cheie, care a fost folosit pentru a deschide un cufăr care păstrează obiecte speciale, este, de asemenea, datat din secolele IV și V d.Hr. Aceste artefacte sunt rareori găsite în timpul săpăturilor și sunt văzute pentru prima dată în regiune. Numărul de vizitatori ai castelului crește pe zi ce trece”, a spus Aytaç Coşkun.
Castelul se află pe lista nominalizărilor de a deveni sit protejat din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai conservate fortărețe din lume. Profesorul Aytaç Coşkun, cel care a condus săpăturile, susține că flautul atestă interesul soldaților bizantini pentru artă şi muzică.