O fotografie din 1905, care imortalizează o logodnă, premiată de Muzeul Naţional al Banatului

Distribuie

O fotografie din 1 mai 1905, care imortalizează logodna a doi tineri, în Ciacova, aflată atunci sub Coroana austro-ungară, va fi premiată de Muzeul Naţional al Banatului (MNB) cu o menţiune, miercuri, la încheierea celei de-a doua ediţii a concursului „Îndrăgostiţi de amintiri”, lansat în luna februarie şi care au fost votate de public, scrie Agerpres.

Primele 30 de lucrări clasate în preferinţele publicului au fost selectate pentru organizarea expoziţiei tematice vernisate astăzi, la NMB.

Povestea din spatele fotografiei de astăzi a fost depănată de Valeria Nicoleta Reghiş, care a găsit poza în albumul cu amintiri al tatălui său, Valeriu Ciupe-Gaiţia, copilul de suflet al celor doi protagonişti din imagine.

Fotografia a impresionat publicul prin mesajul de iubire şi nobleţe, duioşia, tandreţea, încrederea şi nespusa iubire a tânărului faţă de viitoarea soţie, în timp ce imaginea fetei descoperă că este fericită, elegantă, distinsă, „parcă fără a îndrăzni să-şi ridice ochii spre alesul inimii, de teamă să nu i se citească emoţiile în priviri”, spune premianta concursului „Îndrăgostiţi de amintiri”.

Logodnicul este dr. Valer Gaiţia din Ghilad, absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii din Budapesta, iar logodnica este Ecaterina Ghiba din Ciacova, nepoata Elenei Ghiba-Birta, o mare sprijinitoare a învăţământului românesc din partea de vest a ţării.

Citește și Romaşcanu: Ia românească, element identitar al culturii noastre

„I-a legat o frumoasă prietenie, consolidată pe timpul anilor lui de studii şi a stagiului militar, de o lungă corespondenţă. Obişnuiau să-şi numeroteze cărţile poştale pe care şi le trimiteau aproape zilnic. După căsătorie, iubita sa soţie îl va însoţi pretutindeni: la Făgăraş, unde a profesat avocatura; la Buziaş, unde după 1919, pentru meritele sale în lupta pentru unirea Banatului cu România, a ocupat importante funcţii în conducerea judeţului Timiş – Torontal; la Bucureşti, ca senator de Timiş, decorat în 1922 de regele Ferdinand cu Ordinul ‘Steaua României’ în grad de ofiţer”, detaliază premianta.

Pe cei doi tineri i-au despărţit doar anii Marelui Război (1914 – 1918), când el a fost mobilizat pe frontul din Italia, iar ea l-a însoţit cu gândul, corespondenţa, rugăciunile şi speranţa unei grabnice reîntoarceri.

Armonia dintre ei s-a reflectat şi în dragostea, delicateţea, generozitatea pe care şi-au îndreptat-o spre creşterea şi educarea copilului de suflet, Valeriu Ciupe – Gaiţia (tatăl premiantei), de la care aceasta a aflat minunata poveste a acestei vechi fotografii „îndrăgostite”.

În cadrul concursului la care au participat doar fotografii vintage din arhiva proprie, ce simbolizau „îndrăgostiţii”, se acordă trei premii şi cinci menţiuni. Premiile sunt în valoare de 2.500 lei (locul I primeşte o sculptură tematică a unui artist local, locul II este răsplătit cu un tablou tematic al unui artist local, iar locul III primeşte cărţi oferite de Muzeul Naţional al Banatului). Cele cinci menţiuni vor primi pachete promoţionale marca MNB.