O machetă a centrului istoric al Iașiului a fost refăcută în format 3D

O machetă a centrului istoric al Iașiului a fost refăcută în format 3D cu ajutorul scanerelor și dronelor profesionale ultra-moderne, scrie ReporterIS.

Macheta cuprinde o suprafață de aproximativ 2 kilometri pătrați și include câteva dintre cele mai importante clădiri din centrul istoric al Iașului: Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană, Biserica Trei Ierarhi, Casa Dosoftei sau Biserica Sf.Nicolae.

Macheta a fost creată pentru un concurs internațional de arhitectură organizat de Grupul IULIUS, care vrea să pună în oglindă orașul de azi și cel de mâine și să găsească soluții inovative pentru zona în dezvoltare Sf. Andrei – Anastasie Panu.

„Pentru această machetă am utilizat scanere de sol de ultimă generație, precum și drone cu senzor de tip LIDAR. Cu ajutorul lor am scanat 3D o suprafață extinsă, într-un timp scurt. Datele au fost procesate și modelate de experții noștri cu ajutorul softurilor de specialitate, pentru a genera o imagine fidelă a centrului istoric al Iașului”, explică Ionuț Borta, reprezentantul companiei Graphein TopoIași, companie care oferă servicii de topografie şi scanare 3D și care a realizat macheta.

În țările din Vest, astfel de sisteme de scanare și modelare 3D sunt utilizate de primării la scară largă. Administrațiile locale folosesc sistemul pentru analize urbane complexe, pentru verificarea fondului construit sau pentru a consulta populația pentru diverse PUZ-uri.

Citește și Palatul Braunstein (Iași) a fost reabilitat din bani europeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.