O misiune UNESCO în Libia pentru a inspecta siturile arheologice afectate de inundaţii

O misiune de experţi ai UNESCO a sosit luni în Libia pentru a inspecta siturile arheologice afectate de inundaţiile devastatoare, soldate cu mii de morţi, care au lovit luna trecută estul ţării, a anunţat organizaţia, informează AFP.

Experţii vor vizita Cyrene (în prezent Shahat), al cărui sit arheologic cu vedere la Marea Mediterană a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial în 1982 şi, din 2016, pe Lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol.

Aceştia urmează să efectueze „o primă evaluare a pagubelor provocate de inundaţii şi a structurilor care trebuie consolidate rapid”, potrivit unui comunicat al UNESCO.

Vor fi inspectate şi alte situri din bogatul patrimoniu arheologic al Libiei, printre care „oraşul antic Ptolemais (în prezent Tolmeta) şi peştera Haua Fteah, ambele înscrise pe Lista indicativă a siturilor posibil a fi incluse în Patrimoniul Mondial, precum şi oraşul antic Apollonia (Susa)”.

Ploile torenţiale care s-au revărsat în timpul trecerii furtunii Daniel, la 10 septembrie, au provocat pagube semnificative şi riscuri de prăbuşire la Cyrene, o colonie antică grecească care a dat numele provinciei de est a Libiei, Cyrenaica.

Citește și O jurnalistă franceză a fost arestată pentru divulgarea de secrete de stat

În cadrul acestei misiuni, solicitată de Libia, UNESCO intenţionează să examineze modalităţile de a contribui „la reabilitarea zonelor sinistrate”.

Printre aceste zone figurează în special oraşul Derna, cel mai grav afectat de intemperii. O mare parte a oraşului a fost măturată de viiturile provocate de ruperea a două baraje situate în amonte.

Marţi şi miercuri, delegaţia ONU se va întâlni cu responsabilii din domeniul educaţiei şi culturii „pentru a afla care sunt necesităţile acestora şi a identifica cele mai urgente măsuri care trebuie puse în aplicare”.

Potrivit ultimelor date publicate joi de autorităţile din estul ţării, inundaţiile din Derna s-au soldat cu peste 4.200 de morţi şi un număr încă necunoscut de dispăruţi. 

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook