O navă spaţială experimentală chineză s-a întors pe Pământ după 276 de zile

Distribuie

O navă spaţială experimentală chineză s-a întors luni pe Pământ după 276 de zile petrecute pe orbită, a anunţat presa de stat chineză, încheind o misiune importantă de testare a tehnologiilor spaţiale reutilizabile ale ţării, transmite Reuters.

Nava spaţială fără echipaj s-a întors luni la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul Chinei, aşa cum era prevăzut, potrivit presei de stat.

Nu au fost publicate detalii despre tipul navei spaţiale, ce tehnologii au fost testate, la ce înălţime a zburat şi unde a orbitat de la lansarea sa la începutul lunii august 2022. De asemenea, nu au fost publicate încă imagini ale navei spaţiale.

Testul marchează un progres „important” în cercetarea pe care China o desfăşoară în domeniul tehnologiei navelor spaţiale reutilizabile, care va oferi o modalitate mai convenabilă şi mai rentabilă pentru viitoarele misiuni spaţiale, a relatat presa de stat.

În 2021, o navă spaţială posibil similară a zburat până la marginea spaţiului şi s-a întors pe Pământ în aceeaşi zi, într-o misiune care, de asemenea, a fost în mare parte ţinută secretă. Aceasta a aterizat pe Pământ „pe orizontală”, potrivit celui mai important antreprenor spaţial chinez de la acea vreme.

Comentatori de pe reţelele de socializare din China au speculat că Beijingul a dezvoltat o navă spaţială precum X-37B, un avion spaţial autonom al Forţelor Aeriene ale SUA, care poate rămâne pe orbită ani de zile.

X-37B, un avion fără echipaj şi reutilizabil, s-a întors pe Pământ în noiembrie anul trecut, după cea de-a şasea şi ultima sa misiune, după ce a petrecut peste 900 de zile pe orbită. 

Citește și China vrea să folosească praf lunar pentru a construi baze pe Lună