O nouă specie de broască, descoperită în Peru

O echipă de oameni de ştiinţă a descoperit o nouă specie de broască, denumită Osteocephalus vasquezi, în junglă, într-o rezervaţie din centrul Peru, a anunţat Serviciul naţional al ariilor naturale protejate (Sernanp), transmite sâmbătă AFP.

„Parcul Naţional Yanachaga Chemillén, din regiunea Pasco, este locul unei descoperiri recente pentru ştiinţă, prin găsirea unei noi specii de broască”, a declarat Sernanp într-un comunicat.

Broasca are spatele spinos şi aparţine genului Osteocephalus, o specie care trăieşte în parcul natural situat pe versanţii estici ai Anzilor peruveni, în bazinul fluviului Amazon, în jungla din centrul peru.

Noua specie se distinge „prin burta de culoare crem, cu pete ciocolatii, iar mormolocul său are o gură foarte mare”.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceasta este o specie înrudită cu Osteocephalus mimeticus, endemică în Anzii peruvieni, care trăieşte în ecosistemul pădurii tropicale montane.

Această nouă specie a fost descoperită în provincia Oxapampa, la altitudini cuprinse între 1.000 şi 1.150 de metri.

Potrivit cercetărilor, Osteocephalus vasquezi s-a îndepărtat de specia înrudită în pleistocenul timpuriu, cu aproximativ 2,5 milioane de ani în urmă.

Oameni de ştiinţă din cadrul Rainforest Partnership, Institutul peruan de herpetologie şi Pontificia Universidad Catolica del Ecuador au luat parte la această descoperire.

Citește și Elveţia a restituit statului Peru un „cap bătut în cuie” precolumbian de 2.500 de ani