O nouă specie de pterozaur, descoperită pe Insula Skye din Scoţia

Distribuie

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă specie de pterozaur pe Insula Skye din Scoţia, relatează marţi DPA/PA Media.

Numită Ceoptera evansae, reptila înaripată a trăit în urmă cu 168-166 milioane de ani, în perioada Jurasicului mijlociu.

Paleontologii au observat rămăşiţele fosilizate în 2006, în timpul unei expediţii în zona sitului Elgol, pe coasta sud-vestică a insulei.

De atunci, echipa a petrecut mai mulţi ani pregătind specimenul şi efectuând scanări ale oaselor, unele dintre acestea fiind înglobate în rocă.

În pofida faptului că scheletul este incomplet – rămânând doar unele părţi din umeri, aripi, membre şi coloana vertebrală – cercetătorii au afirmat că acesta oferă informaţii esenţiale cu privire la istoria evoluţiei şi diversităţii pterozaurilor.

Oamenii de ştiinţă au declarat că noua specie aparţine unui grup de pterozauri cunoscut sub numele de Darwinoptera, din care multe fosile au fost găsite în China.

Descoperirea, publicată în Journal Of Vertebrate Paleontology, sugerează că Darwinoptera ar fi fost un grup mult mai divers decât se credea anterior, cu o existenţă care s-a întins pe mai bine de 25 de milioane de ani.

Profesorul Paul Barrett, cercetător în cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, a declarat: „Ceoptera ajută la restrângerea perioadei câtorva evenimente importante în evoluţia reptilelor zburătoare. Apariţia sa în Jurasicul mijlociu (pe teritoriul) Regatului Unit a fost o surpriză totală, majoritatea rudelor sale apropiate fiind din China”.

Citește și Un canion subacvatic format în urmă cu 6 milioane de ani, descoperit în Marea Mediterană

„Acest lucru demonstrează că grupul avansat de reptile zburătoare din care acesta face parte a apărut mai devreme decât am crezut şi s-a răspândit rapid în aproape toată lumea”, a adăugat cercetătorul.

Primul nume al acestui animal, Ceoptera, vine de la cuvântul din galica scoţiană „cheo”, care înseamnă ceaţă, şi de la cuvântul latin „ptera”, adică aripă. A doua parte, evansae, o omagiază pe specialista britanică în paleontologie Susan E Evans, cu o prodigioasă activitate ştiinţifică, îndeosebi pe Insula Skye.

Deoarece Elgol este clasificat drept sit de interes ştiinţific, echipa condusă de profesorul Barrett nu a putut să colecteze decât specimene din stâncile căzute pe plajă. Însă, în timp ce examinau bolovanii în căutare de fosile, cercetătorii au observat câteva oase ieşite în afară, despre care s-a dovedit ulterior că erau rămăşiţele unei noi specii de pterozaur.

„Perioada din care provine Ceoptera este una dintre cele mai importante din evoluţia pterozaurilor”, a declarat autoarea principală a studiului, dr. Liz Martin-Silverstone, specialistă în paleobiologie la Universitatea din Bristol.

„Constatarea faptului că erau mai multe oase încorporate în stâncă, unele dintre ele esenţiale în identificarea tipului de pterozaur Ceoptera, a făcut din aceasta o descoperire chiar mai bună decât se bănuia iniţial. Ea ne aduce cu un pas mai aproape de înţelegerea locului şi momentului în care au evoluat pterozaurii mai avansaţi”, a declarat ea.