O nouă terapie pentru o tumoră rară primeşte undă verde în UE

Comisia Europeană a dat undă verde comercializării Ebvallo, o nouă terapie pentru pacienţii cu o tumoră hematologică rară, a anunţat într-un comunicat laboratorul francez Pierre Fabre, care va comercializa produsul, relatează AFP.

Ebvallo este destinat pacienţilor cu „LPT EBV+”, o tumoră malignă hematologică, acută şi care pune viaţa în pericol, care poate apărea după un transplant.

Această autorizaţie este prima aprobare la nivel mondial a unei imunoterapii cu limfocite T (celulele esenţiale ale sistemului imunitar) folosind celule de la un donator, susţine Pierre Fabre, care va direcţiona activităţile de comercializare şi distribuţie în Europa pentru acest tratament, dezvoltat de laboratorul american Atara Biotherapeutics.

Această decizie „reprezintă un progres medical major pentru pacienţii cu nevoi medicale semnificative”, a declarat Pascal Touchon, CEO al Atara.

Ebvallo a primit denumirea de medicament orfan în Europa. Această denumire este rezervată medicamentelor destinate tratamentului bolilor rare (care afectează nu mai mult de cinci din 10.000 de persoane în UE), care provoacă o ameninţare la adresa vieţii sau dizabilităţi cronice.

Citește și Rezultate pozitive confirmate la un medicament pentru tratarea Alzheimer