O piesă necunoscută de Lope de Vega descoperită cu ajutorul inteligenţei artificiale

Cu ajutorul tehnologiei inteligenţei artificiale (AI), folosită pentru a transcrie lucrări istorice anonime din arhivele Bibliotecii Naţionale a Spaniei, a fost descoperit o bijuterie ascunsă – o piesă necunoscută până acum a unuia dintre cei mai mari autori ai naţiunii, Felix Lope de Vega, potrivit Reuters.

Biblioteca Naţională a declarat marţi, experţii confirmând ulterior, că dramaturgul baroc şi unul dintre cele mai proeminente nume ale Epocii de Aur spaniole a scris „La francesa Laura” (The Frenchwoman Laura) cu câţiva ani înainte de moartea sa, în 1635.

Manuscrisul păstrat în arhivele bibliotecii este o copie care datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, cu mult timp după ce autorul scrierilor „Fuente Ovejuna” şi „Cavalerul din Olmedo” murise.

Cercetătorii de la universităţile din Viena şi Valladolid au folosit inteligenţa artificială pentru a transcrie 1.300 de manuscrise şi cărţi anonime la bibliotecă, economisind ani de efort uman şi, de asemenea, au încercat să descopere cine sunt semnatarii lor verificând fiecare lucrare cu o selecţie de cuvinte folosite de mai mulţi scriitori.

Citeește și Eurovision 2023 – România va concura în a doua semifinală la Liverpool

Biblioteca Naţională a spus că aceste cuvintele folosite în text sunt „asemănătoare cu cele ale lui Lope şi nu cu cele ale celorlalţi 350 de dramaturgi care au făcut parte din experiment”.

Experţii au folosit apoi resursele tradiţionale de cercetare filologică pentru a compara constatările.

„La francese Laura este o piesă remarcabilă, cu forţa dramatică aşteptată de la un Lope de Vega matur”, a precizat biblioteca.

Intriga, plasată în Franţa, se concentrează în jurul Laurei, fiica ducelui de Bretania şi soţia contelui Arnaldo. Moştenitorul tronului Franţei este atras de ea şi, deşi ea îl respinge, soţul gelos încearcă să o otrăvească. În cele din urmă, fericirea este restabilită.