O profesoară cere interzicerea festivităţilor de premiere în şcoli

Ana-Nela Popoveniuc, profesoara la o școală din Bacău, a lansat o petiţie online prin care a cerut renunţarea la festivităţile de premiere ale elevilor la finalul anului şcolar pentru că i-ar face să sufere pe ceilalţi copii, dar ar fi şi o încălcare a datelor cu caracter personal. Până în acest moment petiția a strâns 1950 semnături.

Argumentele celor care au semnat petiția

„Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă în sistemul de educație românesc…. Copii cu rezultate deosebite la învățătură și cu rezultate foarte bune la competiții extra curriculare să fie în umbră celor ce vânează notele, dar primesc minunata coroniță……Sunt întru totul de acord cu doamna Popoveniuc…. Felicitări Sânzianei!!!”

„Nu sunt de acord cu acest tip de recompensa la care participa doar unii elevi. Consider că elevii premiați nu au dreptul la intimitate, iar cei nepremiați ( nu că nu ar fi făcut și ei ceva deosebit într-un an de zile!!!)sunt discriminați!”

„Consider aceste festivități irelevante. Ele încalcă dreptul la intimitate atât al copilului cat si al părinților.”

„Încheierea școlii e un motiv de mândrie și ușurare pentru orice părinte nu numai pentru părinții elevilor cu note mari. Elevii mediocri și submediocri zici că nu există decât în articolele care fac critică statistică. Copiii nu sunt o rușine sunt așa cum au reușit ei să fie.”

„Semnez pentru ca A. Popoveniuc are dreptate, este o presiune suplimentara (pe lângă stressul examenelor) si o ocazie in care copiii sa se simtă rușinați…”

Sunt doar câteva dintre zecile de mesaje.

Textul petiției

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială ,, Ion Creangă” din Bacău. Aeastă petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Citește și Profesoară din Rusia, arestată după ce a fost denunțată de elevi pentru că a făcut comentarii antirăzboi

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor. Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil.”

Reacția ironică a lui Adrian Papahagi

Filologul și eseistul Adrian Papahagi a reacționat ironic la petiția lansată de cadrul didactic din Bacău.

„Ok, să eliminăm premiile, distincțiile, festivitățile, olimpiadele, concursurile, examenele de admitere, notele chiar. În lumea egalitară de azi, orice diferență jignește. Excelența jignește. Să promovăm doar idioți, ca să ne simțim bine râzând de ei. Jos cu tocilarii! Jos cu inegalitățile! Toți premianți, sau niciunul!

Eu sugerez să introducem același principiu și în tenis sau în fotbal. Se dau niște pase, se marchează niște puncte, iar la sfârșit toată lumea ia cupă și coroniță. Doar n-o să discriminăm aiurea. Cum să jignim națiuni întregi, ale căror echipe de fotbal nu fac performanță?” a scris de Adrian Papahagi pe pagina sa de Facebook.