O rachetă a SpaceX a decolat către ISS având având-o la bord pe cosmonauta rusă Anna Kikina

O rachetă a companiei americane SpaceX a decolat miercuri din Florida către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), având-o la bord pe cosmonauta rusă Anna Kikina, într-o misiune cu un caracter extrem de simbolic, pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Moscova din cauza războiului din Ucraina, relatează AFP.

Aceasta este a cincea misiune către ISS asigurată de SpaceX în numele NASA, însă prima care transportă un cetăţean rus.

Din echipajul „Crew-5” mai fac parte japonezul Koichi Wakata şi americanii Josh Cassada şi Nicole Mann. Aceasta din urmă devine prima femeie de origine amerindiană care ajunge în spaţiu.

În urmă cu două săptămâni, un american a decolat spre ISS la bordul unei rachete ruseşti Soyuz.

Acest program de schimb de astronauţi, planificat de mult timp, a fost menţinut în pofida tensiunilor extrem de mari dintre cele două ţări după invazia Rusiei în Ucraina. Asigurarea funcţionarii Staţiei Spaţiale Internaţionale a devenit astfel unul dintre puţinele subiecte de cooperare dintre Statele Unite şi Rusia.

Citește și NASA şi SpaceX caută soluţii pentru a prelungi viaţa telescopului spaţial Hubble

Responsabilul ISS în cadrul NASA, Joel Montalbano, a lăudat „sprijinul excelent al Roscosmos” pentru aceste zboruri comune.

Anna Kikina, o ingineră în vârstă de 37 de ani, va fi a cincea cosmonaută profesionistă trimisă în spaţiu de Rusia, în timp ce Statele Unite şi Europa au trimis zeci de femei la bordul ISS. „Sper că în viitorul apropiat vor fi mai multe femei în rândul cosmonauţilor”, a declarat ea în august pentru AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *