O sculptură de Jeff Koons a fost spartă din greşeală la un târg în Miami

O colecţionară care vizita târgul de artă contemporană de la Miami, în Statele Unite, a răsturnat şi a spart din greşeală o mică sculptură din sticlă a celebrului artist Jeff Koons, estimată la 42.000 de dolari (aproape 39.200 de euro). Din fericire pentru vizitatoare, costul operei de artă a fost acoperit de asigurare.

Sculptura albastru strălucitor face parte din celebra serie „câine balon” care i-a conturat reputaţia internaţională lui Jeff Koons.

Incidentul a avut loc la o avanpremieră privată la Art Wynwood din Miami. Unii colecţionari au crezut atunci că este vorba despre o reprezentaţie artistică sau o punere în scenă.

„Am văzut că această femeie era acolo şi a lovit sculptura. Apoi a căzut şi s-a spart în o mie de bucăţi”, a declarat artistul Stephen Gamson pentru Fox News din Miami.

Iniţial, Gamson a crezut că femeia lovea cu degetul opera de artă care stătea pe un soclu acrilic pentru a verifica dacă este un balon adevărat.

Un martor a filmat în timp ce angajaţii galeriei au măturat cioburile de sticlă. „Nu pot să cred că cineva a putut răsturna acest lucru”, se poate auzi pe această înregistrare, scrie AFP. 

Citește și Brazilia: Sculpturi vandalizate, tablouri perforate, obiecte vechi distruse 

Bénédicte Caluch, consilier artistic la Bel-Air Fine Art, care a sponsorizat opera lui Jeff Koons, a declarat ziarului american Miami Herald că femeia nu a vrut să spargă lucrarea şi că asigurarea va acoperi prejudiciul.

Jeff Koons, care nu a fost prezent, este pictor şi sculptor american care se inspiră din obiectele de zi cu zi, inclusiv din baloanele în formă de animale.

Lucrările sale contestă noţiunea de frumos în artă, chiar dacă unele au fost vândute la licitaţie cu peste 91 de milioane de dolari (85 de milioane de euro).

Sculpturile sale de câini balon variază ca mărime, de la mai puţin de treizeci de centimetri înălţime până la mai mult de trei metri. Toate sunt viu colorate.