O specie necunoscută de dinozaur ierbivor, descoperită în Montana

În urmă cu aproximativ 78 de milioane de ani, într-o regiune din nordul statului Montana (SUA), care pe atunci era o câmpie subtropicală, trăia un dinozaur ierbivor care semăna cu un rinocer şi avea craniul prevăzut cu o „coroană” formată din coarne de diferite dimensiuni, care a primit numele de Lokiceratops rangiformis, transmite joi Reuters.

Acest dinozaur avea în jur de 6,7 metri lungime şi cântărea peste 5 tone. El folosea un cioc puternic pentru a smulge vegetaţia cu care se hrănea, în special ferigi şi plante cu flori, conform paleontologilor.

Lokiceratops rangiformis avea două coarne curbate de peste 40 de centimetri lungime deasupra ochilor, precum şi alte coarne mai mici care formau un fel de scut osos de protecţie în jurul capului. Acest dinozaur făcea parte din grupul ceratopsienilor care au populat America de Nord în Cretacic, perioadă în care o vastă mare intercontinentală puţin adâncă împărţea America de Nord în două.

Coroana osoasă a unui Lokiceratops rangiformis este bizară chiar şi printre alte specii de ceratopsieni, conform paleontologului Joe Sertich, de la Institutul Smithsonian pentru Cercetări Tropicale şi de la Universitatea din Colorado, co-autor al studiului despre această descoperire ce a fost publicat în jurnalul PeerJ.

Citește și Fosile de dinozauri erbivori au fost descoperite în Bazinul Haţeg

„Coarnele şi coroana erau folosite probabil pentru identificare vizuală, pentru intimidarea rivalilor, atragerea femelelor şi recunoaşterea membrilor aceleiaşi specii”, susţine Sertich.

Fosile de Lokiceratops rangiformis au fost descoperite într-un sit din Montana aflat la aproximativ 3,6 kilometri la sud de graniţa cu Canada. Aceste animale populau câmpiile de coastă, unde se aflau şi lacuri şi mlaştini, de-a lungul coastei Laramidia – teritoriul ce cuprindea vestul Americii de Nord.

Familia ceratopsienilor era formată din două mari grupuri: chasmosaurienii, din rândul cărora făceau parte cei mai mari dintre dinozaurii cu coarne – Torosaurus şi Triceratops, şi respectiv centrosaurienii, aşa cum era Lokiceratops.