O stradă din Odesa va purta numele poetului Mihai Eminescu

La inițiativa Asociației „Basarabia” din Ucraina, o stradă din orașul ucrainean Odesa va fi redenumită în cinstea poetului Mihai Eminescu.

Anunțul a fost făcut de  reprezentanții Consiliului local al orașului Odesa și ai Departamentului de Cultură pentru  Integrarea Europeană din Odesa, într-un interviu acordat pentru Radio România Actualități.

„S-a luat decizia ca o stradă din Odesa să fie numită după numele mareului poet român Mihai Eminescu. Sunt fericit să vă anunț acum acest lucru. Bineînțeles avem și o cooperare foarte bună și suntem înfrățiți cu orașul Constanța. Pe viitor dorim să construim punți culturale, educative și economice intre Odesa și Constanța”, a declarat Ivan Liptuga, directorul Departamentului Cultural pentru Integrare Europeană din Odesa.

Decizia a fost luată în contextul în care conducerea orașului Odesa a decis schimbarea denumirilor rusești ale străzilor.

Cu toate acestea, Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia”, a declarat pentru publicația bucpress.eu faptul că strada desemnată pentru a primi numele poetului nu respectă dorințele înaintate de comunitatea românească din Odesa, care ar fi cerut redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului, din apropierea sanatoriului în care a fost tratat Mihai Eminescu, în a doua parte a secolului 19.

În Odesa au fost dezvelite două busturi de bronz ale poetului național, în 1995, pe Bulevardul Francez, și în 2011 la Consulatul General al României.

Citește și Catedrala din Odesa, distrusă de rachete ruseşti