O stradă din Piatra Neamţ va purta numele actriței Draga Olteanu Matei

Consiliul Local Piatra Neamţ a aprobat, joi, în unanimitate, înfiinţarea străzii care poartă numele regretatei actriţe Draga Olteanu Matei.

„Propunem atribuirea denumirii de strada Draga Olteanu Matei acestei străzi ca un act de respect pentru cea care a fost o îndrăgită actriţă, cu o carieră de excepţie în teatru şi cinematografie”, a declarat viceprimarul Marius Irimia, iniţiatorul proiectului, citat de Agerpres.

Strada Draga Olteanu Matei are o lungime de 218 metri şi se află în zona Lacului Bâtca Doamnei. 

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, pe 24 octombrie 1933, şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. De asemenea, a scris scenariile pentru filmele „Patima” (1974, în colaborare cu regizorul George Cornea), „Dumbrava Minunată” (1980, regia Gheorghe Naghi), dar şi ”Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan) şi ”Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan), după piesa ”Coana Chiriţa” a lui Vasile Alecsandri.

Citește și Actorul Marius Manole i-a returnat decorația lui Iohannis

Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional, în anul 1992, marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, Compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ.

Pe 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ. 

Actriţa a murit în cursul nopţii de 17/18 noiembrie 2020 în secţia de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie Iaşi. 

Ea a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul „Eternitatea” Piatra Neamţ, având în vedere că era decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.