Un grup de virusologi din China a dezvoltat o tehnică ce ajută la păstrarea vaccinurilor împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager (ARNm) timp de peste o jumătate de an la o temperatură obişnuită, transmite joi agenţia Xinhua.
Majoritatea vaccinurilor ARNm actuale necesită depozitarea la temperaturi situate între minus 20 şi minus 70 de grade Celsius din cauza slabei lor stabilităţi, limitând astfel accesibilitatea.
În urma studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul Cell Discovery, oamenii de ştiinţă au constatat că un tip de vaccin cu nanoparticule lipidice liofilizat, preparat printr-o tehnică optimizată de liofilizare, cu un control precis al temperaturii şi un conţinut redus de apă reziduală, poate rămâne stabil din punct de vedere fizio-chimic timp de peste şase luni la o temperatură de 25 de grade Celsius, generând în acelaşi timp un răspuns imunitar semnificativ umoral şi celular la şoareci, iepuri sau macaci rhesus.
Citește și China a lansat o rachetă cu trei astronauţi la bord către staţia sa spaţială
În cazul studiilor pe subiecţi umani, administrarea vaccinului mARN liofilizat împotriva Omicron sub formă de rapel (booster) a generat, de asemenea, o imunitate puternică, iar titrările anticorpilor neutralizanţi împotriva mai multor variante de Omicron au crescut de cel puţin 253 de ori după un rapel administrat după două doze din vaccinul inactivat, conform studiului.
Grupul de cercetători a indicat că această tehnică reprezintă o soluţie la problema instabilităţii vaccinurilor ARNm fără a le afecta bioactivitatea şi îmbunătăţind în mod semnificativ accesibilitatea, în special în regiunile îndepărtate.