O vilă romană a fost îngropată în Anglia pentru „generaţiile viitoare”

O vilă romană de la marginea oraşului Scarborough, North Yorkshire, a fost îngropată la doar un an după ce a fost descoperită. Această reîngropare va permite conservarea clădirii descrise ca fiind „prima de acest tip”, relatează BBC.

Complexul, cu o suprafaţă de puţin sub 400 metri pătraţi, este format dintr-un cadru termic, o centrală termică precum şi mai multe structuri circulare şi absidale.

Practica nu este neobişnuită. Siturile arheologice pot fi îngropate din mai multe motive, inclusiv dificultăţi financiare în întreţinerea sitului, precum şi protecţia contra vandalismului, daunelor cauzate de turişti sau condiţiilor meteorologice.

Imediat după descoperirea sa, între 14 şi 15 aprilie 2021, situl arheologic făcuse deja obiectul unui jaf. Hoţul sau hoţii, echipaţi cu detectoare de metale, răscoliseră pământul în jurul perimetrului escavat, luând poate cu ei câteva rămăşiţe.

Citește și Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani, descoperite în apropiere de Târgu-Neamţ

Vorbind în aprilie 2021, inspectorul monumentelor antice de la Historic England, Keith Emerick, a spus că funcţia complexului nu a fost încă actualizată, dar l-a descris ca fiind o versiune romană a unei case impunătoare. „Aceasta este o descoperire cu adevărat interesantă şi de o semnificaţie naţională certă. Aş spune că este chiar una dintre cele mai importante descoperiri romane din ultimii zece ani”, a declarat Keith Emerick presei britanice.

În urma acestei descoperiri, promotorul Keepmoat Home, care urma să construiască case pe acest amplasament, şi-a modificat proiectul. În schimb, ar trebui să vadă lumina zilei o amenajare care să încorporeze o reprezentare a rămăşiţelor, pentru a informa vizitatorii despre importanţa descoperirii.