Oamenii de ştiinţă au descoperit prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer

Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au anunţat că este posibil să fi descoperit primul caz cunoscut al unui mamifer mâncat de un dinozaur, relatează miercuri dpa.

Paleontologi din Marea Britanie au analizat fosile vechi de circa 120 de milioane de ani ale unui mic dinozaur cu pene – cunoscut sub numele de Microraptor – în a cărui cutie toracică a fost descoperit piciorul unui animal.

Experţii au declarat că descoperirea lor, publicată în Journal of Vertebrate Paleontology, este „prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer”.

„Este atât de rar să găseşti exemple de alimente în interiorul dinozaurilor, aşa că fiecare exemplu este cu adevărat important, deoarece oferă dovada directă a ceea ce ei mâncau”, a declarat dr. David Hone, de la Universitatea Queen Mary din Londra, care a condus studiul.

„Deşi acest mamifer cu siguranţă nu a fost un strămoş uman, putem privi astfel înapoi la unele dintre rudele noastre străvechi care au constituit o masă pentru dinozaurii flămânzi. Acest studiu prezintă o imagine a unui moment fascinant în timp – prima dovadă a unui dinozaur care a mâncat un mamifer – chiar dacă nu e la fel de înspăimântător ca ceva din Jurassic Park”, a spus el.

Citește și O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Geoparcul Internaţional Ţara Haţegului

Microraptorii trăiau în pădurile străvechi de pe teritoriul pe care se află în prezent China, cu 125-113 milioane de ani în urmă.

Deşi se deplasa pe cele două picioare, experţii cred că unele specii ar fi putut fi capabile de un zbor ghidat. De mărimea unei ciori ori a unei pisici mici, exemplarele de Microraptor ar fi zburat din copac în copac pentru a vâna animale mici.

Deşi acest specimen a fost descris pentru prima dată în 2000, cercetătorii au afirmat că echipa anterioară nu a reuşit să observe rămăşiţele altui animal în interiorul dinozaurului.

O analiză mai amănunţită sugerează că prada a fost un mamifer de dimensiunea unui şoarece, care probabil trăia pe pământ şi nu era un bun căţărător.

Cercetări anterioare au constatat de asemenea existenţa hranei conservate în stomacul altor specimene de Microraptor, însă în acele cazuri rămăşiţele proveneau de la o pasăre, o şopârlă şi un peşte.