Oamenii de ştiinţă au descoperit un potenţial antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă – Amanita phalloides

Oameni de ştiinţă din Australia şi China sunt de părere că au descoperit un antidot pentru cea mai otrăvitoare ciupercă din lume, potrivit unui studiu publicat marţi în revista Nature Communications, informează DPA.

Autorii studiului consideră că un colorant medical, autorizat deja de Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite şi utilizat pe scară largă, poate să acţioneze ca un antidot în cazul otrăvirii cauzate de ciuperca Amanita phalloides, cunoscută în limba română şi sub numele de „buretele viperei”.

Cercetătorii au utilizat tehnica de secvenţiere genomială CRISPR pentru a identifica principala toxină produsă de această ciupercă, denumită alfa-Amanitină, precum şi proteina-cheie (STT3B) necesară pentru a genera un efect toxic.

Apoi, ei au identificat, folosind un screening cu un medicament virtual, un colorant fluorescent denumit Indocianină verde şi l-au testat pe celule umane şi pe şoareci expuşi la toxină, descoperind că acesta a acţionat ca un antidot şi că a ajutat animalele să supravieţuiască.

Citește și Cutremurele neobișnuite de pe Insula Bornholm: O enigmă pentru oamenii de știință

Cercetătorii de la Institutul Garvan de Cercetări Medicale din Australia, Universitatea Sydney şi Universitatea Sun Yat-Sen din China au adăugat că este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege felul în care Indocianina verde inhibă acţiunea alfa-Amanitinei şi pentru a evalua siguranţa produsului în cazul utilizării sale pe oameni.

Otrăvirea cu ciuperci este principala cauză de mortalitate din totalul toxiinfecţiilor alimentare înregistrate la nivel mondial, potrivit noului studiu. Peste 90% din decesele asociate cu consumul de ciuperci sunt cauzate de ciuperca Amanita phalloides.

Principala sa toxină provoacă rate mari de vătămări ireparabile la nivelul ficatului şi al rinichilor şi mortalitate în urma consumului. Niciun antidot specific nu este disponibil în prezent.