OAR Iași – Arhitecții ieșeni redefinesc experiența urbană

Rolul arhitecturii în identitatea și cultura unui oraș este indubitabil. De la silueta de ansamblu, la spațiile urbane, clădirile noi sau istorice, detaliile de arhitectură, toate crează o identitate proprie fiecărui oraș. Iașul are șansa de a avea numeroase repere arhitecturale care îl fac unic. Din fericire în ultimii ani efortul autorităților de a pune în valoare obiectele de arhitectură unice ale orașului (Palatul Culturii, Teatrul Național, Mitropolia, biserica Trei Ierarhi, mănăstirea Frumoasa, palatul Roznovanu și Palatul Braunstein) este vizibil și reafirmă Iașului statutul de capitală culturală.

Rolul pe care OAR IAȘI și-l asumă este unul constructiv, ca parte a soluției de ansamblu, aducând la masa discuțiilor profesionalism și valori morale specifice breslei noastre, către colaborarea între diferitele profesii conexe arhitecturii și instituțiile dedicate domeniului, deschiderea profesiei către societate, comunități, cărora li se adresează, explicarea și extinderea rolului pe care îl au arhitecții pentru viața din, între și în legătură cu spațiul construit și pentru o vizibilitate cât mai bună a arhitecților în Iași.

OAR IAȘI – PARTENER ROMANIAN CREATIVE WEEK

Anul acesta, OAR IAȘI își asumă un rol important în cel mai mare festival dedicat creativității ce se desfășoară în IAȘI, ROMANIAN CREATIVE WEEK, între 19 și 28 mai. Pe lângă artiști, designeri, creatori de modă, și alți performeri din domeniile creative, arhitecții ieșeni vor fi parte din experiența senzorială propusă de organizatorii RCW. După succesul primelor două ediții, ale căror evenimente, expoziții și conferințe au gravitat în jurul conceptelor (in)between și re:start, anul acesta Romanian Creative Week explorează conceptul WONDER – un nou mod de a privi spre viitorul pe care ni-l dorim cu toții.

Fără a ne grăbi constant către o zi de mâine mai bună, #RCW23 ridică provocarea să trăim prezentul cu un sentiment de admirație și cu ideea că nimic din ce este în jurul nostru nu este cu adevărat încheiat. Mereu vor exista noi tehnologii pe care să le inventăm, noi obiecte de artă pe care să le admirăm și noi rezolvări ale problemelor vechi.

Așadar, între 19 – 28 mai 2023, Iașul găzduiește expoziții indoor și outdoor, concursuri și intervenții arhitecturale, evenimente new media surprinzătoare, provocări de realitate augmentată și imersiuni în realități virtuale, workshop-uri, show-uri de modă, proiecții de film, muzică live și subtilități culinare. Timp de 10 zile, suntem invitați să trăim cu bucurie potențialul prezentului și să privim cu admirație la un viitor la care visăm.

19-28.05 RAM

R[ewind]A[cces]M[emory] – Looking Back with New Perspective va inspira publicul prin expunerea celor mai creative proiecte românești de arhitectură, care au fost premiate și nominalizate la edițiile din 2015, 2017, 2019, 2021 ale Regionalei de Arhitectură Moldova. Expoziția își propune să evidențieze complexitatea manifestărilor și a expresiilor contemporane ale arhitecturii.

22-28.05 Festivalul de Arhitectură Iași – Iașul își deschide curțile

Organizatorii Festivalului vă invită să vizionați o serie de instalații arhitecturale, amplasate în curțile interioare ale unor monumente istorice sau ale unor clădiri cu prestigiu arhitectural. Vernisajele instalațiilor arhitecturale din cele 6 curți precum și vernisajul expoziției de proiecte ce au participat la concursul de arhitectură „Iașul își deschide curțile” vor aduce în fața publicului creatorii, juriul dar și persoanele care au contribuit la conceperea și organizarea acestui eveniment

26.05 meet the ARCHITECT

Pe parcursul unei sesiuni de prezentări dedicate lor, trei arhitecți ieșeni remarcabili, diferiți prin abordare, prin scara proiectelor, sau chiar prin accentul pe care îl pun pe diferite aspecte ale meseriei, alături de alți invitați, vor arăta că limitele arhitecturii așa cum o cunoaște majoritatea dintre noi sunt depășite zi de zi, condiționările fizice de spații nu mai sunt de mult o barieră, ci doar un imbold pentru creativitate. Prezentările vor fi urmate de o discuție liberă în care toți cei participanți vor putea afla cum au reușit trei ieșeni să atragă recunoașterea valorii lor în medii concurențiale foarte puternice.

27.05 Serie de conferințe – „Reconformarea spațiilor publice reziduale”

Evenimentul IAȘUL ÎI DESCHIDE CURȚILE va invita vizitatorii să intre în contact cu un patrimoniu arhitectural bogat, oferindu-le spre vizionare instalații arhitecturale, rezultatele în urma unui concurs de arhitectură. Festivalul își propune, de asemenea, recuperarea și valorificarea unor spații ambigue, de interstiție între cele două forme de posesiune publică și privată – șase curți interioare ale clădirilor de patrimoniu sau a celor cu valoare arhitecturală prestigioasă au făcut obiectul unui concurs care a generat numeroase soluții interesante, dintre care cele mai bune vor fi puse în operă. Conferințele susținute de importanți teoreticieni și practicieni în arhitectura românească vor explora domeniul atât de inedit al reconformării spațiilor publice reziduale.

Vă așteptăm deci pe toți, specialiști sau nu, la aceste evenimente organizate de OAR IAȘI în luna mai, în cadrul seriei de evenimente IAȘI, orașul creatorilor de arhitectură

Detalii despre OAR Iași și evenimentele organizate pot fi găsite pe site-ul www.oar-iasi.ro, precum și pe Facebook și Instagram.

Citește și Orașe românești cu un patrimoniu arhitectural impresionant