Obiecte care au aparținut monarhilor români și mareșalului Antonescu, la licitație

Piese care au aparţinut Regelui Carol I, Reginei Elisabeta, Reginei Maria, Mareşalului Ion Antonescu sau Regelui Mihai I fac parte din loturile licitaţiei „Un secol de Istorie – de la monarhie la comunism. Licitaţie de Artă şi Istorie”, organizată exclusiv online, pe 19 mai, la Artmark. Mărturii de colecţie, pictură, carte şi arme de paradă, decoraţii şi brevete sunt expuse şi vor fi puse la dispoziţia colecţionarilor la Palatul Cesianu-Racoviţă.

O apariţie cu adevărat spectaculoasă este un evantai de mătase, pictat de Regina Elisabeta, cu aur coloidal, cu scene din natură (cintezoi printre albăstrele!). Piesa de colecţie, cu preţul de pornire de 500 de euro, poartă cifrul Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta, este scos la vânzare în ramă de epocă.

Tot din perioada Regelui Carol şi a Reginei Elisabeta provine şi o linguriţă din argint, probabil parte dintr-un serviciu, care a fost prezentat cuplului regal cu ocazia căsătoriei acestuia, de către Primarul de atunci al Bucureştiului, Gheorghe Grigore Cantacuzino. Piesa rarisimă, cu preţul de pornire de doar 75 de euro, este embosată cu emblema Bucureştiului şi monograma Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta, alături de inscripţionarea datei căsătoriei (1869).

Prima parte a licitaţiei din 19 mai reuneşte şi piese ce datează din perioada celui de-al Doilea Război mondial – de la documente emise de liderii politici ai vremii la obiecte personale ale acestora. Astfel, Adolf Hitler semnează în facsimil brevetul acordat preşedintelui Consiliului Curţii de Conturi din Regiunea Transnistria, Ilie Ţabrea. Piesa, datată 24 mai 1943, are preţul de pornire de 100 de euro.

Citește și Obiecte personale şi de artă colecţionate de Freddie Mercury, scoase la licitaţie

Din aceeaşi perioadă istorică, când regimul monarhic din România a fost dublat de guvernul condus de Ion Antonescu, provin o serie de piese ce au aparţinut mareşalului şi au fost păstrate în familia verişoarei acestuia. Piesa cu cel mai mare preţ de pornire, care a aparţinut celui care şi-a arogat titlul de Conducător al Statului între ianuarie 1941 şi august 1944, este ceasul de buzunar al mareşalului. Piesa de colecţie, din aur, lăsată soţiei acestuia, are un preţ de pornire de 5.000 de euro. Tot în cadrul evenimentului din 19 mai ajung la licitaţie şi ultimele scrisori ale mareşalului Ion Antonescu.

Scrisorile olografe, cu preţul de pornire de 650 de euro fiecare, au fost redactate de mareşal cu acordul autorităţilor şi trimise pe 31 mai 1946 către soţia mareşalului Maria (Rica) Antonescu (4 pagini) şi către mama acestuia, Litza (2 file). Dincolo de biografia autorului acestor scrisori, condamnat pentru crimele sale de război, cele două piese reprezintă documente istorice unicat care merită cunoscute şi cercetate (proiectul acceptării lor în licitaţie nu urmăreşte cosmetizarea biografiei şi a faptelor mareşalului Ion Antonescu sau edulcorarea, cât de mică, a deciziilor care au dus la Holocaust, ci salvarea unor documente istorice importante şi clasabile în patrimoniul naţional documentar).

Citește și Licitaţie privată în Bucureşti cu tablouri de Van Gogh, El Greco şi Rubens

După lovitura de stat de la 23 august 1944 coordonată de rege, care l-a îndepărtat de la putere pe mareşalul Ion Antonescu, aliatul lui Hitler, ţara era ocupată de trupele sovietice care nu s-au retras după încheierea războiului şi au susţinut sovietizarea ţării prin şi de către Partidul Comunist Român. În această conjunctură, partidele democratice încercau să organizeze o opoziţie faţă de comunişti. O dovadă a acestui fapt este şi Manifestul Tineretului Naţional Liberal şi Naţional Ţărănesc din octombrie 1944, care chema la rezistenţă faţă de grupările paramilitare comuniste. Raritatea extremă are preţul de pornire de 100 de euro.

Un alt exemplar de colecţie, din aceeaşi categorie, este manifestul comunist ilegal camuflat într-un program al cinematografului „Femina”. Piesa, cu preţul de pornire de 300 de euro, a fost tipărită de Partidul Comunist sub forma unui fluturaş de reclamă cinematografică pentru a masca manifestul de propagandă. Conţinutul se referă şi la dizolvarea de către Stalin a Internaţionalei a III-a Comuniste, cu sediul la Moscova. 

Cronologic, după înfrângerea Germaniei şi retragerea trupelor sale din România, regele Mihai I revine la tron şi instaurează un guvern democratic. O piesă nostalgică, care prezintă un film dedicat prezenţei în România pentru prima dată după 1948 a Regelui Mihai I, în aprilie 1992, este caseta video „Monarhia salvează România”. Piesa de colecţie are preţul de pornire de doar 100 de euro.

Până vineri, 19 mai, piesele istorice pot fi admirate în expoziţia de la Palatul Cesianu-Racoviţă, în intervalul orar 10.00-20.00, dar şi online pe artmark.ro.

„Un secol de Istorie – de la monarhie la comunism. Licitaţie de Artă şi Istorie” va avea loc în noul format Timed Online Auction, care presupune desfăşurarea exclusiv online a procedurii de licitaţie, fără prezenţa umană a comisarului de licitaţie, ci administrată automatizat de algoritmul platformei Artmark Live 2.0.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *