Obiecte care i-au aparținut lui Nicolae Ceaușescu şi fotografii semnate de Brâncuşi, scoase la licitaţie

Mai multe obiecte care i-au aparținut lui Nicolae Ceaușescu şi fotografii cu semnătura lui Constantin Brâncuşi vor fi scoase la vânzare la licitaţia organizată, pe 15 iulie, de casa Artmark, informează Agerpres.

Potrivit Artmark, în cadrul sesiunii va fi scoasă la vânzare, în premieră, o cruce din onix şi os primită de Nicolae Ceaușescu, în 1975, de la Patriarhul Makarios al III-lea, primul preşedinte al Ciprului, cu ocazia participării la Conferinţa pentru securitate şi cooperare în Europa de la Helsinki. Crucea, însoţită de certificat RAPPS, va fi pusă în vânzare la preţul de pornire de 300 de euro. De asemenea, vor fi puse în vânzare două băşti ale lui Nicolae Ceaușescu şi un covor de lână, lucrat manual, cu funcţie omagială, cu portretul soţilor Ceaușescu, ce provine de la Palatul Primăverii. Cele două băşti vor fi puse în vânzare la preţul de 300 de euro fiecare, iar covorul la 800 de euro.

Citește și Lucrări ale lui Brâncuși, vândute cu sume record în licitații

În aceeaşi licitaţie sunt scoase la vânzare trei fotografii realizate în prima jumătate a secolului trecut, de Aziz Eloui Bey şi Lee Miller, care i-au fotografiat, între alţii, pe Chaplin, Dali şi Man Ray. Fotografiile poartă desenele făcute şi semnate de Constantin Brâncuşi, circa 1937-1938. Cele trei fotografii pot fi licitate, fiecare pornind de la preţul de 1.000 euro.

Un alt lot important al licitaţiei este masca tradiţională triburilor Baule, ce a aparţinut Papei Paul al VI-lea, cu preţul de pornire de 1.500 euro.