Obiecte de patrimoniu care i-au aparținut Ecaterinei Teodoroiu, expuse la BNR

În expoziţia „Ecaternia Teodoroiu – eroina Primului Război Mondial”, deschisă vineri şi organizată de Banca Naţională a României cu prilejul lansării în circulaţie a bancnotei de 20 de lei ce poartă imaginea eroinei, pot fi admirate obiecte de patrimoniu care i-au aparţinut, potrivit News.

Piesele aflate în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, clasate în categoria Tezaur, prezente în expoziţie, sunt: ochelarii ce au aparţinut Ecaterinei Teodoroiu (cu lentile de formă ovală, prinse între ele cu o punte de susţinere din metal galben, ochelari cu care eroina apare în fotografii), tunica de cercetaş (din postav de culoare maronie prevăzută cu două buzunare aplicate, cu clape, care se închid la un singur nasture din metal; cambrată în talie şi rotunjită în părţile laterale) şi cască de campanie de tip Adrian folosită pe front (piesă realizată din piele şi oţel; cu urme de lovituri şi gloanţe), anunţă MNIR.

Expoziţia a fost realizată de către Muzeul Băncii Naţionale a României, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional „Ferdinand I” şi Muzeul Naţinal de Istorie a României, cu prilejul apariţiei bancnotei de 20 de lei ce poartă imaginea eroinei Ecaterinei Teodoroiu. Bancnota va fi lansată în circulaţie începând cu 1 decembrie 2021.

Citește și Patrimoniul Muzeului Judeţean din Baia Mare, promovat prin proiectul atelier „Artă-mă!”

„Aceasta este prima bancnotă românească de circulaţie care redă portretul unei personalităţi feminine. Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofiţer din armata română şi unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-şi viaţa în timpul bătăliei de la Mărăşeşti, în vara anului 1917. Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărăşeşti, un monument comemorativ impresionant, care constituie şi astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României”, a transmis Banca Naţională a României.

Expoziţia este deschisă până la 30 mai 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *