„Observator cultural“ anulează parteneriatul cu ICR după nominalizarea unor membri de partid în funcții de conducere

Distribuie

Revista „Observator cultural“ anunță într-un articol că anulează unilateral parteneriatul cu ICR ca urmare a nominalizărilor unor membri de partid în funcțiile de conducere a unor reprezentanțe ICR din Europa

„Ca urmare a nominalizărilor unor membri de partid în funcţiile de conducere a unor reprezentanţe ICR din Europa, membri lipsiţi de anvergură, competenţe şi expertize culturale, nominalizări făcute în dispreţul opiniei publice, fără transparenţă şi explicaţii, revista Observator cultural anulează unilateral parteneriatul cu ICR pînă cînd vor fi făcute noi nominalizări şi se va organiza o conferinţă extraordinară de presă a preşedintelui ICR, Liviu Sebastian Jicman, care să prezinte criteriile de alegere a directorilor şi directorilor adjuncţi din reprezentanţele ICR”, informează cunoscuta publicație într-un articol de pe site-ul ei.

Revista anunță că anulează unilateral orice colaborare cu ICR, considerând că, în situaţia dată, reprezentarea culturii române în străinătate este un fiasco.

„Revista Observator cultural nu doreşte să fie părtaşă la o situaţie în care cultura română devine o caricatură în mîna unor politicieni neprofesionişti. Luăm această măsură extremă pentru a atrage atenţia opiniei publice naţionale şi internaţionale că Institutul Cultural Român a devenit un loc în care directorii şi directorii adjuncţi ai reprezentanțelor sînt nominalizaţi după bunul plac, audierile acestora sînt interzise presei, iar preşedintele ICR, cel îndreptăţit să facă aceste nominalizări, refuză orice motivaţie, lăsînd instituţia la cheremul unor influenţe nocive, care vor dăuna în cel mai înalt grad reprezentării culturale a României în străinătate”, mai precizează Observator Cultural.

Parteneriatul dintre ICR şi Observator cultural, informează publicația, datează din anul 2005.

„În cei 17 ani de activitate, revista Observator cultural a publicat, în regim gratuit, mii de ştiri, reportaje, relatări şi interviuri de la evenimentele organizate sau realizate cu sprijinul ICR. În 2012, cînd a fost înlocuit Horia-Roman Patapievici de la conducerea ICR, dar şi în alţi ani, revista Observator cultural s-a delimitat de orice ingerinţe politice şi abuzuri instituţionale în funcţionarea Institutului. Ne pare rău pentru cei cîţiva profesionişti autentici care încă mai sînt în institutele culturale din străinătate. Ne întrebăm: cît vor mai rezista?”

Recent și Uniunea Salvați România a condamnat noile propuneri la conducerea filialelor ICR din străinătate şi a solicitat retragerea lor.