Oliver Cromwell: O figură centrală în Revoluția Engleză

Oliver Cromwell, născut pe 25 aprilie/5 mai 1599 în Huntingdon, Regatul Angliei și decedat pe 3/13 septembrie 1658 în Westminster, a fost o figură centrală în istoria Angliei și a Commonwealthului. Cunoscut pentru rolul său în transformarea Angliei într-o republică federală și pentru poziția de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei, Cromwell a fost o personalitate complexă și divizată în istoriografie.

Commonwealthul Angliei (în engleză „Commonwealth of England”) a fost forma de guvernare republicană ce a condus Regatul Angliei, inclusiv Țara Galilor și, ulterior, Regatul Irlandei și cel al Scoției, în perioada 1649 – 1660. Această eră a fost inițiată în urma Războiului Civil Englez și a executării regelui Carol I al Angliei, evenimente care au culminat cu declararea Commonwealthului la data de 19 mai 1649.

Perioada cuprinsă între 1653 și 1659 este cunoscută sub numele de Protectorat și a reprezentat, în esență, o dictatură personală a lui Oliver Cromwell, și, după moartea acestuia, a fiului său, Richard. Deși termenul „Commonwealthul Angliei” este folosit pentru a descrie întreaga perioadă dintre 1649 și 1660, este important de subliniat că acesta nu trebuie confundat cu Commonwealthul Națiunilor, o organizație politică total diferită, formată în secolul al XX-lea.

În timpul Commonwealthului, Anglia a experimentat schimbări politice și sociale semnificative. A fost o perioadă în care monarhia a fost abolită și a fost instituit un guvern republican, cu Oliver Cromwell în poziția de Lord Protector. Această schimbare radicală a structurii politice a Angliei a avut un impact profund asupra societății și guvernării, și a pus bazele pentru dezvoltarea ulterioară a democrației parlamentare în Anglia.

Tinerețe și ascensiune

Oliver Cromwell a provenit dintr-o familie de gentry de mijloc. Gentry-ul, în contextul istoriei britanice, se referă la o clasă socială situată imediat sub nobilime. Deși membrii gentry-ului nu aveau titluri nobiliare precum ducele sau conte, ei erau adesea proprietari de pământuri și aveau un statut economic și social important. Clasa gentry-ului era compusă în mare parte din familii care posedau moșii, dar care nu erau îndeajuns de bogate sau influente pentru a fi considerate parte a nobilimii superioare.

Primele decenii ale vieții sale au fost relativ obscure, el devenind un fermier yeoman în anii 1630. Acest capitol al vieții sale s-a schimbat dramatic odată cu o moștenire semnificativă primită de la un unchi, care l-a reintegrat în cercurile gentry-ului. Conversia sa religioasă în acea perioadă l-a adus spre un puritanism independent, care a format baza convingerilor și acțiunilor sale viitoare.

Înainte de Războiul Civil Englez, Oliver Cromwell a reprezentat Cambridge în Parlament, implicându-se în politica vremii și opunându-se politicii regelui Carol I. Această perioadă a fost marcata de tensiuni crescânde între rege și Parlament, culminând cu izbucnirea Războiului Civil.

În Războiul Civil Englez, Oliver Cromwell și-a demonstrat rapid abilitățile militare, avansând de la comanda unei trupe de cavalerie la cea a întregii armate parlamentare, New Model Army. Victoria sa la Marston Moor și succesul decisiv de la Naseby au consolidat reputația sa ca unul dintre cei mai capabili lideri militari ai timpului.

Oliver Cromwell a fost unul dintre cei care au semnat sentința de moarte a regelui Carol I în 1649, un act care a schimbat cursul istoriei britanice, punând capăt monarhiei și instaurând Commonwealth-ul.

Moștenirea și controversa

După dizolvarea Parlamentului Rump în 1653, Oliver Cromwell a fost numit Lord Protector al Commonwealth-ului. Din această poziție a implementat politici autoritare, dar a promovat și toleranță religioasă pentru cultele protestante. Deși a adoptat o abordare mai tolerantă față de catolici decât predecesorii săi, regimul său a fost marcat de controverse, inclusiv campaniile brutale din Irlanda.

Oliver Cromwell a fost, de asemenea, un susținător al educației, contribuind financiar și cu donații din terenurile bisericești. A încercat să reformeze societatea engleză pe baze religioase și morale, cu un accent pe puritanism. Politicile sale au avut un impact semnificativ asupra structurii sociale a Angliei.

După moartea lui Oliver Cromwell, în timpul Restaurației din 1660, trupul său a fost exhumat și supus unui tratament umilitor – atârnat în lanțuri și decapitat. Acest act a simbolizat respingerea regimului său și a ideilor republicane. Moștenirea sa este una dintre cele mai divizate în istoria britanică. Pentru unii a fost un dictator regicid, în timp ce pentru alții a fost un erou al libertății și un pionier al democrației parlamentare.

În Marea Britanie este considerat unul dintre cei mai importanți britanici, în timp ce în Irlanda este privit într-o lumină extrem de nefavorabilă, datorită campaniilor sale brutale împotriva catolicilor irlandezi. Masacrele de la Drogheda și Wexford din 1649 sunt adesea citate drept exemple ale naturii sale brutale și sunt considerate unele dintre cele mai mari atrocități din istoria anglo-irlandeză.

Oliver Cromwell rămâne o figură centrală și controversată a istoriei britanice, a cărui influență și acțiuni continuă să fie analizate și dezbătute în studii istorice și lucrări academice. Moștenirea sa complexă este o mărturie a naturii profund divizate a erei sale.

Citește și Revoluția Franceză: Cauze, consecințe și personalități cheie care au modelat lumea