Omul renașterii într-o lume modernă – Aventurile geniului polivalent Lucian Mîndruță

Și, iată-l pe celebrul Lucian Mîndruță, jurnalistul care a reușit să călătorească prin timp și spațiu în căutarea esenței europenismului, printr-un tur delicios și pitoresc al Europei unite în ultimii 50 de ani. Într-o postare sclipitoare și sofisticată pe Facebook, Lucian Mîndruță ne împărtășește viziunea sa asupra Europei și ne face să ne dorim să ne îmbrățișăm moștenirea noastră culturală… sau cel puțin o parte din ea.

Așadar, ce-a făcut Europa pentru acest călător al timpului și al culturii? Ei bine, în primul rând, i-a oferit muzică. Sandra, Mozart și Kraftwerk, un trio care îmbină perfect pop-ul german cu geniul clasic austriac și muzica electronică. Pentru că Mozart și Sandra sunt cu siguranță contemporani și, cu toate acestea, atât de diferiți, să-i aduni în aceeași postare nu ar fi deloc ieșit din comun.

Dar nu numai muzica a contribuit la modelarea viziunii lui Lucian Mîndruță despre Europa. Cărțile de asemenea! Jack London, Voltaire și Orwell. Cine ar fi crezut că scriitorul californian Jack London, care a trăit între secolele 19 și 20, s-ar întâlni cu filozoful iluminist francez și maestrul distopic britanic în același context european? Doar geniul lui Lucian Mîndruță poate realiza o asemenea sinteză.

Și filmele, bineînțeles! Un mix de comedie britanică, animație franceză și comisarul de poliție din St. Tropez. Un veritabil festival de cinematografie europeană într-o singură postare, care ar putea fi numită „O odă adusă istoriei filmului european într-o propoziție”.

Citește și Cultura de azi: O cursă pe toboganul digital către obscuritate

De asemenea, Lucian Mîndruță ne oferă o listă de branduri de renume mondial, precum Adidas, Philips și Nokia. Un triumvirat al capitalismului european, care a prosperat în ultimii 50 de ani, datorită viziunii a celor 85 la sută dintre compatrioții noștri care nu i-au împărtășit pe deplin visele.

Și cum să uităm de aspirațiile sale, precum plaja pe Coasta de Azur, o bicicleală în Alpi și o seară în Geneva? Totul într-o singură postare, care transmite cu adevărat parfumul și emoția unei vieți trăite în Europa, cu toate privilegiile și desfătările ei.

În sfârșit, ne prezintă și un trio de politicieni, Havel, Thatcher și Coposu, care au marcat nu numai istoria Europei, ci și conștiința publică în ultimele decenii. Trei lideri, trei viziuni și un omagiu adus democrației și unității europene, într-o lume în care, după cum ne arată Lucian Mîndruță, „egalitatea în fața legii, fiecare vot contează și am dreptul să vorbesc cu voce tare”.

Această postare a lui Lucian Mîndruță, acest strălucit exemplar de umanism și erudiție, ne face să ne întrebăm: cum de a reușit să adune într-un singur text atâția autori, artiști, branduri și politicieni de-a lungul ultimilor 50 de ani și din diferite epoci istorice? Este o adevărată enigmă.

Dar poate că acesta este farmecul Europei: să ne ofere o imagine eclectică și vibrantă a culturii și progresului, în ciuda oricăror contradicții, erori și incongruențe. Lucian Mîndruță, prin postarea sa de pe Facebook, nu doar că ne oferă o perspectivă asupra Europei, ci ne arată și cât de mult poate încape în mintea unui jurnalist cu experiență și imaginație bogată.