OpenAI încearcă să răspundă acuzațiilor lui Elon Musk despre abandonarea misiunii inițiale

Start-upul OpenAI a respins marţi acuzaţiile aduse de Elon Musk potrivit cărora ar fi abandonat misiunea iniţială de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii şi nu al profitului, şi a precizat că miliardarul ar fi solicitat o fuziune între compania producătoare a ChatGPT şi Tesla, transmite Reuters.

OpenAI a precizat într-o postare pe blogul companiei că respinge toate acuzaţiile aduse de Elon Musk.

În procesul intentat joi seară în Statele Unite de reprezentanţii patronului Tesla se afirmă că directorul executiv al OpenAI Sam Altman şi un cofondator al OpenAI, Greg Brockman, l-au abordat iniţial pe Elon Musk pentru a înfiinţa o companie de sofware-uri open source (accesibile, modificabile, utilizabile şi redistribuibile de către toţi) şi non-profit, pentru a nu permite grupului Google să domine această tehnologie majoră. Elon Musk s-a implicat în finanţarea acestui start-up.

Concentrarea companiei susţinută în prezent de Microsoft pe obţinerea de bani a încălcat acest contract, au declarat avocaţii lui Elon Musk în procesul intentat la San Francisco. Aceştia au adăugat că firma a păstrat „un secret total” asupra designul GPT-4, cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială.

Citește și The New York Times dă în judecată OpenAI şi Microsoft pentru încălcarea drepturilor de autor

Conform reprezentanţilor OpenAI, Elon Musk şi-ar fi dorit ca această companie să fuzioneze cu compania sa producătoare de automobile electrice, Tesla, şi ar fi distribuit un e-mail în care ar fi susţinut că start-upul ar trebui să „se alăture Tesla pe post de vacă de muls”.

OpenAI susţine că această sugestie a venit după ce Musk şi compania au decis că următorul pas trebuia să fie înfiinţarea unei entităţi pentru profit, în 2017, pentru a genera capital pentru construcţia unei inteligenţe artificiale generale (AGI). Întreprinzătorul miliardar şi-a dorit atunci capitalul majoritar, controlul iniţial al consiliului de administraţie şi să fie CEO al OpenAI, conform companiei, care nu a fost de acord cu înfiinţarea entităţii pentru profit şi nici ca o singură persoană să ajungă să deţină controlul absolut asupra sa.

Elon Musk a co-fondat OpenAI în 2015, dar s-a retras din consiliul de administraţie al start-upului în 2018 şi a devenit unul dintre cei mai virulenţi critici ai săi. De asemenea, el conduce producătorul de vehicule electrice Tesla şi producătorul de rachete SpaceX şi a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022. Elon Musk a creat în 2023 o companie proprie de inteligenţă artificială, xAI.

Citește și Biografia și cariera lui Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla

Anul trecut, antreprenorul Sam Altman a fost concediat de fostul consiliu de administraţie al OpenAI, care a declarat că a încercat să apere astfel misiunea companiei de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii. Câteva zile mai târziu, Sam Altman, susţinut de Microsoft, s-a întors în companie alături de un nou consiliu de administraţie, din care făceau parte membrii săi iniţiali.

OpenAI plănuieşte să numească mai mulţi membri noi în consiliul de administraţie în luna martie, a relatat joi cotidianul The Washington Post.

ChatGPT, robotul conversaţional creat de OpenAI, a devenit aplicaţia software cu cea mai rapidă creştere din lume în şase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022. De asemenea, a declanşat lansarea unor roboţi rivali de către Microsoft, Alphabet şi o sumedenie de startup-uri, care au profitat de această publicitate pentru a obţine finanţări de miliarde de dolari.

De la debutul său, ChatGPT a fost adoptat de companii pentru o gamă largă de sarcini, de la rezumatul documentelor până la scrierea de coduri informatice, declanşând o cursă între marile companii din sectorul tehnologiei pentru a lansa produse proprii bazate pe inteligenţa artificială generativă.