Opera din Novossibirsk – Rusia – a anulat un concert al sopranei Anna Netrebko din cauza poziției contra războiului

Opera din Novossibirsk a anunțat joi că a anulat un concert al celebrei soprane Anna Netrebko, prevăzut pentru iunie, din cauza poziției artistei contra războiului din Ucraina.

Anna Netrebko, în vârstă de 50 de ani, a „condamnat clar”, miercuri, ofensiva din Ucraina, după ce a fost aspru criticată în Europa şi în Statele Unite pentru tăcerea ei. La fel şi mulți artiști ruși obligați să se exprime public, scrie Le Figaro

Astfel, Opera din Novossibirsk, în Siberia, a anunţat anularea unui concert, prevăzut la 2 iunie, al sopranei care trăieşte la Viena. 

„A trăi în Europa şi a avea oportunitatea de a cânta în săli de concert europene s-a dovedit mai important (pentru ea) decât soarta ţării”, a denunţat Opera din Novossibirsk într-un comunicat. 

Citește și Ambasada Rusiei în Italia dă în judecată ziarul La Stampa pentru un articol care sugerează uciderea lui Putin

„Nu trebuie să ne fie frică de figurile culturale care întorc spatele patriei lor. Ţara noastră e bogată în talente şi idolii de ieri vor fi înlocuiţi cu alţii care au o poziţie clară de cetăţean”, a adăugat instituţia. 

Controversa din jurul lui Netrebko ilustrează situaţia delicată în care se află artiştii, sportivii şi alte celebrităţi ruseşti de când preşedintele Vladimir Putin şi-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie. 

Artiştii ruşi au fost excluşi în Occident, în special dirijorul Valeri Gherghiev, apropiat al Kremlinului, demis de la conducerea Orchestrei Filarmonice din München. Anna Netrebko a fost, de asemenea, criticată pentru că şi-a exprimat în trecut sprijinul pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. Artista a fost la Doneţk în 2015, unde a pozat lângă un steag rebel. Anna Netrebko, care are şi naţionalitate austriacă, a fost acuzată şi că este apropiată de Vladimir Putin.