Oprah Winfrey – de la copilăria săracă până la miliardarul și influencerul media de astăzi

Oprah Winfrey, născută la 29 ianuarie 1954 în Kosciusko, Mississippi, este o personalitate media, actriță, filantropă și miliardară americană. Aceasta este cunoscută în special pentru emisiunea ei de televiziune, „The Oprah Winfrey Show”, care a avut o durată de 25 de ani, de la 1986 până în 2011. În ciuda unui început de viață dificil, Oprah Winfrey a reușit să se ridice deasupra sărăciei și a devenit una dintre cele mai influente și de succes femei din lume.

Copilăria și adolescența

Oprah Gail Winfrey s-a născut într-o familie săracă, într-un oraș mic din Mississippi, fiica Vernitei Lee, o menajeră, și a lui Vernon Winfrey, un miner de cărbune. Părinții ei nu s-au căsătorit niciodată și s-au separat înainte de nașterea ei. Oprah a crescut în condiții foarte sărace, locuind inițial cu bunica sa, Hattie Mae Lee, care a învățat-o să citească și să scrie înainte de a împlini 3 ani.

La vârsta de 6 ani, Oprah Winfrey s-a mutat la Milwaukee, Wisconsin, pentru a trăi cu mama ei, care lucra mult și nu petrecea suficient timp cu fiica ei. La numai noua ani, a fost abuzata sexual de unchiul ei, un văr și un prieten de familie. Oprah a făcut această dezvaluire în showul sîu tv, în 1986. La vârsta de 13 ani a fugit de acasă, iar la 14 ani a rămas însărcinată, dar copilul s-a născut prematur și a murit la scurt timp după naștere.

Educație și cariera timpurie

După o perioadă dificilă, Oprah Winfrey a fost trimisă să locuiască cu tatăl său în Nashville, Tennessee. Acolo a fost încurajată să se concentreze pe educație și a început să participe la concursuri de oratorie. A câștigat o bursă pentru a studia comunicarea și vorbirea în public la Tennessee State University, unde a studiat între anii 1971 și 1976.

În timp ce era încă studentă, Oprah Winfrey a început să lucreze pentru postul de radio local WVOL, iar mai târziu a devenit cea mai tânără și prima femeie de culoare reporter și co-prezentator de știri la postul de televiziune WTVF-TV din Nashville. În 1976, Oprah s-a mutat la Baltimore, Maryland, pentru a lucra ca reporter și co-prezentator al știrilor la postul de televiziune WJZ-TV. Acolo a întâmpinat dificultăți în a se adapta stilului de știri și a fost transferată într-un talk show local, „People Are Talking”, în 1978. Acesta a fost momentul în care și-a descoperit adevărata pasiune pentru televiziune.

„The Oprah Winfrey Show”

În 1984, Oprah Winfrey s-a mutat la Chicago pentru a prelua un talk show matinal local în dificultate, „AM Chicago”. Grație abordării sale autentice și empatice, show-ul a devenit lider de audiență în doar câteva luni și, în 1986, a fost redenumit „The Oprah Winfrey Show”. Acesta a devenit cel mai de succes talk show din istoria televiziunii americane și a rulat timp de 25 de ani, până în 2011.

Pe lângă cariera sa în televiziune, Oprah a jucat în filme, a fondat revista „O, The Oprah Magazine” și a lansat rețeaua sa de televiziune, „OWN: Oprah Winfrey Network”. De-a lungul carierei sale a fost implicată în numeroase activități filantropice și a donat sute de milioane de dolari unor cauze și organizații caritabile.

Viața personală

Oprah Winfrey și-a păstrat viața personală departe de ochii publicului. Cu toate acestea, ea a fost deschisă în ceea ce privește relația sa de lungă durată cu partenerul său, Stedman Graham, un consultant în management. Cei doi s-au întâlnit în 1986, iar relația lor a continuat să înflorească de-a lungul anilor. Deși Oprah și Stedman s-au logodit în 1992, ei nu au mers niciodată pe drumul căsătoriei, alegând să rămână parteneri.

Oprah Winfrey nu are copii biologici, dar în multe interviuri și discursuri a vorbit despre rolul său de „mamă spirituală” pentru numeroase tinere pe care le-a ajutat de-a lungul anilor. Prin intermediul școlii pe care a fondat-o în Africa de Sud, „Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls”, ea a oferit educație și sprijin pentru sute de fete defavorizate, considerându-le ca pe propriile sale fiice.

Citește și Viața și cariera lui Michael Jordan, legendarul baschetbalist