Oradea: Deschiderea Turneului naţional „Clasic la puterea a treia” va avea loc vineri

Distribuie

Deschiderea oficială a Turneului naţional „Clasic la puterea a treia”, supranumit anul acesta Euforica, susţinut de Marin Cazacu şi ansamblul cameral Violoncellissimo va avea loc vineri, 30 septembrie, la Oradea, în Sala Filarmonicii, de la ora 19,00, zi care marchează şi aniversarea violoncelistului Marin Cazacu.

„Mă bucur să fiu de ziua mea într-o sală de concerte. Este cadoul cel mai frumos pe care aş putea să mi-l fac: să ofer publicului muzica noastră şi să fiu alături de discipolii mei de pe scenă şi de prietenii mei din sală. Ne place enorm ceea ce facem şi dorim să oferim ascultătorilor noştri momente de neuitat prin prezentarea diferitelor ipostaze de exprimare ale violoncelului,” a declarat, într-un comunicat al Filarmonicii de stat, Marin Cazacu, liderul ansamblului şi directorul general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

Turneul va continua în mai multe oraşe din ţară în octombrie, perioadă în care cei mai buni violoncelişti din ţară vor pleca de la Oradea, vor trece prin Arad şi Sibiu, ajungând la Bistriţa, Cluj şi Deva. Turneul se va opri şi în două capitale, Bucureşti şi Chişinău.

Este deja cunoscut faptul că cei care ascultă Violoncellissimo, pleacă de la concerte plini de entuziasm. Aşa că supranumele de anul acesta, Euforica, nu este deloc întâmplător.

Citește și „Avram Iancu, O viaţă de erou” de Silviu Dragomir, prezentată la MTC din Oradea

„De patru ani străbatem ţara în fiecare toamnă în această formulă, aparent aceeaşi, dar în permanenţă alta, pentru că în fiecare an ni se alătură noi membri”, spune violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu.

De la entuziasm şi ieşire din tipare au plecat maestrul şi discipolii săi şi atunci când au ales programul acestei ediţii.

„În ultimii ani am spart toate barierele repertoriale, aducând în faţa publicului lucrări celebre din muzica clasică, dar şi incluzând în programele noastre alte genuri muzicale care se potrivesc cu profilul violoncelului şi cu spiritul nostru, al interpreţilor. Ne place să ne adresăm tuturor categoriilor de public, oferindu-le piese de muzică clasică, jazz, rock, folclor, muzică de film şi divertisment. Concertele noastre transmit emoţie, poezie, energie, optimism şi speranţă”, mai spune Marin Cazacu.

Itinerarul va cuprinde oraşele Arad, Palatul Culturii (1 oct.), Sibiu, Sala Thalia (5 oct.), Bucureşti, Ateneul Român (9 oct.), Piatra Neamţ, Sala Consiliului Judeţean (16 oct.), Chişinău, Sala cu Orgă (17 oct.) Bistriţa, Palatul Culturii (20 oct.), Cluj-Napoca, Opera Maghiară de Stat (21 oct.), Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean (22 oct.), Ploieşti, Sala Filarmonicii (23 oct.)

Citește și Lista celor mai noi şi mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la TIFF Oradea

Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale româneşti, format la iniţiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România. Grupul a susţinut primul turneu naţional în 2019, iar în anii următori şi-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată ţara.

În această perioadă, ansamblul a susţinut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România şi străinătate: cel mai recent, la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO în octombrie 2021, la Expo 2020 Dubai, în decembrie 2021, dar şi la Washington, Bruxelles, Luxemburg, Istanbul etc.

Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) şi Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin şi alţii. De asemenea, a avut multiple apariţii solistice la festivaluri internaţionale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, Munchen, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.