Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) a demarat, în anul 2024, documentațiile de clasare pentru clădirea în care a copilărit Eva Heyman, fetița de 13 ani, victimă a Holocaustului, imobilul fiind reabilitat prin programul multianual al autorităților orădene, pionierat în România, a informat marți, în conferință de presă, directorul adjunct al fundației, Adriana Lipoveanu, informează Agerpres.
„Un fapt istoric important este că în această clădire a copilărit Eva Heyman, aspect care a contat ca și punctaj în criteriile de clasare. De asemenea, finalizăm documentația de clasare pentru clădirea Bazar. Aceste clădiri au statut de monument istoric în momentul în care noi depunem documentația la Ministerul Culturii și chiar dacă ele nu au încă ordinul de clasare, ele beneficiază de protecția convenită de legea 422 pe 2001”, a declarat Adriana Lipoveanu.
Eva Heyman a fost o fetiță scriitoare care, asemănător Annei Frank, a ținut un scurt jurnal în ghetoul din Oradea, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz și de a deveni o victimă a Holocaustului. Jurnalul său a fost publicat mai întâi în anii ’60 în Ungaria și Israel, fiind apoi tradus și în alte limbi, iar în ultimii ani a fost prezentat și prin intermediul rețelelor de socializare ca lectură pentru ca tinerii să cunoască și să înțeleagă ce a reprezentat Holocaustul.
Conducerea fundației Oradea Heritage a prezentat, marți, raportul de activitate al fundației pe anul 2024, alături de directorul adjunct, inginerul constructor Adriana Lipoveanu fiind prezenți președintele fundației, Grigore Morar și directorul executiv Alexandru Chira.
Programul multianual de reabilitare a clădirilor din centrul istoric a fost demarat în anul 2012, când a fost aprobată prima hotărâre de consiliu local, ca urmare a aprobării la nivel național a legii 153 din 2011.
„De atunci ne ocupăm cu această activitate, zicem noi deosebit de importantă. Nu vreau să o luați ca și o laudă, dar am fost pionieri în România cu aplicarea acestui program. Foarte multe orașe au venit la noi să vadă care sunt detaliile și să le împărtășim din experiența noastră”, a precizat Lipoveanu.
Potrivit acesteia, fundația este cel mai important partener al grupului de lucru care se ocupă de coordonarea acestui program, grup ce include mai multe direcții din Primăria Oradea printre care: Direcția de Patrimoniu, Direcția juridică, Direcția economică, Direcția Arhitect-Șef, dar fundația are cele mai multe atribuții.
Pe lângă faptul că fundația se ocupă de elaborarea proiectelor tehnice, de obținerea autorizațiilor și a avizelor pentru acele clădiri care urmează să intre în acest program, are „un rol deosebit de important și deosebit de dificil”, fiindcă este acea „curea de transmisie” între ceea ce vrea să transmită Primăria Oradea și cetățenii care sunt proprietarii acestor clădiri.
„Practic, fundația este interfața primăriei în relația cu cetățenii. Și cetățenii nu întotdeauna sunt informați, de multe ori sunt poate chiar dezinformați și de aceea acest rol este cu atât mai dificil”, a menționat Adriana Lipoveanu.
Pe de altă parte, tot fundația se ocupă de clasările de clădiri care sunt cuprinse în planurile urbanistice, fiind identificate cele cu o valoare istorică, culturală sau artistică și propuse pentru clasare. Dar faptul că ele sunt propuse pentru clasare nu este suficient, continuă inginerul, deoarece trebuie întocmită această documentație de clasare, trebuie identificate mai departe și aprofundate acele elemente culturale sau istorice.
În anul 2024 s-au finalizat lucrările la Casa Markovits-Mathezer, una dintre cele mai valoroase clădiri din stilului Art Nouveau Secession geometric, precum și la Hotelul Parc (printr-un parteneriat între fundație și între proprietari, aceștia din urmă fiind cei care și-au ales constructorul, dar dirigenția, consultanța și proiectul tehnic au fost asigurate de fundație).
Totodată, anul trecut angajații fundației au organizat zeci de ședințe/întâlniri de informare cu proprietarii a opt palate și clădiri de patrimoniu din centrul istoric și au asigurat serviciile de dirigenție de șantier privind lucrările în curs în cazul a 13 imobile. Aflate în diferite stadii de lucrări, cel puțin trei dintre ele vor putea fi admirate, la finalizarea lucrărilor, în anul 2025, precum clădirea din str. Iosif Vulcan nr. 14, cele două Palate Adorjan și imobilul din Aurel Lazăr nr. 3 (lucrări de detalii).
Potrivit președintelui Grigore Morar și directorului executiv Alexandru Chira, activitatea Oradea Heritage în anul trecut a vizat o paletă largă de domenii și activități privind monumentele de for public, programul multianual pentru clădirile cu valoare cultural arhitecturală, programe pentru elevi, evenimente speciale, administrarea obiectivelor turistice, a magazinelor de suveniruri, dar și pe plan internațional, prin Rețeaua Art Nouveau – Oradea fiind singurul oraș din țară în această structură.