Dintre toate jocurile izvodite de mintea iscoditoare a omului de-a lungul mileniilor „sportul minții” este singurul care l-a fascinat încă din copilărie. Cu o experiență de aproape patru decenii în lumea șahului, Adrian Roman (n. 1949 – d. 2018) este singurul din orașul Călan care a reușit, în calitate de antrenor, rezultate cu totul onorabile la numeroase competiții naționale și internaționale.
Cine este Adrian Roman
S-a născut în 26 iulie 1949 în localitatea Ponor, județul Hunedoara, și-a petrecut, însă, cea mai mare parte a vieții în orașul Călan, unde, încă de la înființarea secției de șah a clubului „Victoria” Călan, începând cu anul 1975, s-a ocupat de formarea și inițierea copiilor și juniorilor în această disciplină. Doi ani mai târziu avea să obțină carnetul de antrenor, ceea ce îi conferea, încă odată, statutul de profesionist în tainele acestui sport. Alături de Florian Ciobanu și de Emilian Pușcaș, fondatori ai secției de șah a clubului „Victoria” Călan, a reușit performanțe multe peste așteptări, depășind centre ale șahului cu tradiție.
Cele mai mari performanțe le-a obținut în anul 1986, odată cu promovarea în divizia B, și în anul 1992, când a activat din nou în divizia secundă. Cu echipa de fete a județului Hunedoara, din care au făcut parte și patru fete din Călan, dar și multipla campioană națională și internațională, componentă a lotului olimpic, participantă la 11 olimpiade cu echipa României, Cristina Bădulescu Foisor, originară din Valea Jiului, care i-a trecut de câteva ori pragul casei, a câștigat etapa zonală cu Timișul, Sibiul, Alba și alte județe. „Am fost la Oradea, unde am câștigat zonalul, am învins Timișoara, care este recunoscută ca centrul șahului, chiar înaintea Bucureștiului, acesta cred că a fost cel mai bun rezultat pe echipe, cu echipa județului, la fete”, susținea Adrian Roman într-un intrerviu realizat de subsemnatul în 2015.
Citește și Ștefan Kelemen, fondator al Cercului de Desen și Pictură din Călan, a murit la 95 de ani
Cu un an înainte, în anul 1985, când au fost stabiliți campionii judeteni, rezultatele echipei din Călan au fost la fel de mulțumitoare. La juniori II, Iosif Stronski a ocupat prima poziție, aceeași poziție a fost ocupată de Radu Albu, de la grupa de copii. La junioare II, Ornella Kertesz a ocupat poziția a doua, în schimb la junioare III, primele trei poziții au fost ocupate de sportive de la clubul din Călan: Angelica Andreica, Simona Sima și Grațiela Szabo. S-au mai remarcat cu rezultate deosebite și Pușcaș Emilian, Roman Rodica, Mariana Pușcaș, Valentin Deleanu, Ioan Gheorghiu, Vasile Ismănescu, Popescu Violeta ș.a.m.d.
Au fost însă și alte generații, generația anilor 1990, cu Savu Simona, Alfred Felser (junior), Horia Vasiu, Mutu Eliza, Savu Sergiu, Alexandru Popoviciu, Popoviciu Elena, cei doi copii ai săi Roman Adriana și Roman Ioan-Alexandru etc., cu toții o lungă perioadă în lotul național de juniori. „Generația lor și acuma este cea mai bună din România”, aprecia campionul la șah și antrenor Adrian Roman.
Pe urmele tatălui
Descoperită în adolescență, pasiunea pentru șah este o trăsătură care s-a moștenit la el în familie, atât fiul său, cât și fiica au dovedit la rândul lor, încă din primii ani de școală, înclinații pentru „sportul minții”, sport pe care l-au practicat până în 2001. „Campioni județeni au fost fiecare la categoria lor de vârstă (…) în anul 2001 băiatul a câștigat turneul open de la Deva, cu jucători și din țară și din străinătate și a luat locul I la categoria lui”, susținea tatăl lor, Adrian Roman.