Orchestra Filarmonicii din Zagreb a scos din program lucrări de Ceaikovski, în semn de solidaritate cu Ucraina

Orchestra Filarmonicii din Zagreb a anunțat că a înlocuit în program lucrări de Ceaikovski cu alte cântece de cameră, în semn de solidaritate cu Ucraina, informează oficialii instituției.

„Din cauza noii situații din Ucraina, care afectează întreaga lume şi provoacă tulburări înspăimântătoare, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, condusă de dirijorul David Runtz, îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean şi, prin urmare, modifică programul concertului din această seară”, informează site-ul Filarmonicii

„L-am înlocuit pe Ceaikovski cu mai multe cântece de cameră, în semn de solidaritate cu Ucraina. Este o practică comună în lume în astfel de situaţii. Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski rămâne în repertoriu. Naţionalitatea nu va fi niciodată un motiv pentru a nu avea artişti în repertoriul nostru”, au scris reprezentanţii Filarmonicii pe pagina oficială de Facebook

Sectorul cultural este o victimă colaterală a invaziei ruse în Ucraina, mai multe instituţii prestigioase luând măsuri contra prezenţei în programul lor a artiştilor ruşi. 

Royal Opera House din Londra a anunţatde asemenea că a anulat reprezentaţii ale reputatului Balet de la Teatrul Bolşoi, prevăzute pentru această vară, iar Carnegie Hall nu-i va mai avea în program pe dirijorul Valeri Gherghiev şi pe pianistul Denis Matsuev, apropiaţi de Putin. Rusia nu va mai fi reprezentată nici la Eurovision.

Citește și Filarmonica de Stat Sibiu, prima din România cu iluminat 100% ecologic