Organizaţii din toate sectoarele creative şi culturale europene, susţin Legea UE privind Inteligența Artificială

Peste 200 de organizaţii din toate sectoarele creative şi culturale europene, între care şi Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA), au semnat o declaraţie comună de susţinere a Legii UE privind Inteligența Artificială (AI).

Semnatarii solicită statelor membre ale UE să aprobe această lege crucială privind IA în cadrul unei reuniuni care va avea loc la 2 februarie. Textul declaraţiei descrie legea ca fiind „vitală” pentru reglementarea IA în Europa şi pentru stabilirea unui standard global privind modul în care ar trebui dezvoltată şi utilizată această tehnologie.

Facem apel la statele membre ale Uniunii Europene să dea dovadă de leadership la nivel mondial şi să aprobe Actul privind IA în cadrul reuniunii COREPER din 2 februarie, se spune în declaraţia citată pe site-ul EANA.

Legea privind inteligenţa artificială este un act legislativ esenţial care va reglementa rolul inteligenţei artificiale în Europa şi va contribui la stabilirea unui standard global pentru modul în care ne aşteptăm ca sistemele de inteligenţă artificială să funcţioneze.

Citește și Îngrijorare în lumea muzicală: 71% dintre creatori cred că AI amenință viitorul industriei 

Cele trei instituţii principale ale UE – Comisia Europeană, Parlamentul şi Consiliul UE – au convenit la sfârşitul anului trecut asupra unui proiect preliminar de lege, fără precedent la nivel global, pentru a reglementa inteligenţa artificială. S-a ajuns astfel la un acord politic cu privire la un text ce ar trebui să promoveze inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp posibilele abuzuri ale acestor tehnologii foarte avansate. Este de aşteptat ca textul să fie aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul European în aprilie 2024, la sfârşitul legislaturii Parlamentului. Statele membre vor avea apoi la dispoziţie doi ani pentru a transpune legislaţia privind IA în legislaţia naţională.

Ca urmare a apariţiei recente şi rapide a unor instrumente populare de inteligenţă artificială generativă, textul asupra căruia au convenit negociatorii din cadrul trilogului propune obligaţii pentru „modelele de inteligenţă artificială de uz general”, pentru a garanta creatorilor europeni europeni că drepturile lor sunt respectate şi că se solicită autorizaţia de utilizare a conţinutului lor.

Acest lucru ar favoriza un mediu în care drepturile şi libertăţile comerciale sunt respectate, încurajând în acelaşi timp acordarea de licenţe de conţinut creativ pentru modelele de inteligenţă artificială şi lansând oportunităţi de parteneriat şi inovare.

Introducerea unor astfel de obligaţii în ceea ce priveşte inteligenţa artificială generativă nu numai că este un lucru corect, dar ar permite UE să contribuie la stabilirea unui standard global în materie de reglementare a inteligenţei artificiale. De asemenea, ar fi un factor esenţial pentru crearea de valoare în domeniul IA şi o platformă pentru dezvoltarea şi inovarea viitoare în UE.