Originea internetului: De la ARPANET la Era TCP/IP

Internetul a devenit o parte esențială a vieții noastre cotidiene, oferindu-ne acces la informații, comunicare și divertisment. Cu toate acestea, istoria sa, începând cu ARPANET și evoluția protocolului TCP/IP, este una fascinantă.

Ce este ARPANET?

ARPANET, sau Advanced Research Projects Agency Network, a fost prima rețea de calculatoare scalabilă și operabilă pe distanțe lungi. A fost creată în 1969 de ARPA (astăzi cunoscută sub numele de DARPA) în cadrul Departamentului de Apărare al Statelor Unite. Sursa: Encyclopedia Britannica Acest proiect a fost inițiat pentru a permite oamenilor de știință și cercetătorilor să împărtășească resursele de calcul și să colaboreze la distanță.

De la ARPANET la TCP/IP

Deși ARPANET a reprezentat un salt tehnologic major, pentru ca Internetul să devină cu adevărat global, era nevoie de un set de protocoale standard care să permită rețelelor de computere diferite să comunice între ele. Acesta este rolul pe care l-au jucat protocoalele TCP/IP.

Citește și Istoria Microsoft și evoluția sa

TCP (Transmission Control Protocol) și IP (Internet Protocol) au fost dezvoltate în anii ’70 de către Vint Cerf și Bob Kahn, doi cercetători care lucrau la ARPANET. Sursa: Internet Hall of Fame Ele au permis trimiterea și primirea datelor în pachete mici, care sunt apoi reasamblate de computerul care le primește.

Crearea unei rețele globale

Cu implementarea pe scară largă a protocoalelor TCP/IP în anii ’80, ARPANET a fost înlocuit, deschizând calea pentru dezvoltarea rețelei globale pe care o numim astăzi Internet. Acest lucru a făcut posibilă conectarea unui număr mare de rețele private și publice din întreaga lume.

Istoria Internetului este un exemplu al modului în care inovația și colaborarea pot duce la schimbări radicale în modul în care societatea funcționează și comunică. Așa cum putem vedea în acest articol din The Guardian, parcursul internetului a fost unul plin de inovație.

Acest articol a fost publicat inițial pe Învață cu mine.