Palatul Braunstein (Iași) a fost reabilitat din bani europeni

Distribuie

Primăria Iaşi a anunțat, luni, finalizarea proiectului de consolidare a Palatului Braunstein din centrul municipiului, unde vor funcționa centre culturale ale Franţei, Germaniei şi Italiei, investiţia ridicându-se la aproape 23 de milioane de lei.

„Prezenţa acestei clădiri la kilometrul zero al oraşului, faptul că se regăsea în foarte multe fotografii de epocă, dar şi faptul că a rezistat agresiunilor timpului au fost argumentele noastre cele mai importante pentru introducerea acesteia într-un proiect european de reabilitate şi consolidare. A fost destul de greu, fiind o clădire flancată şi de linii de tramvai, cu un subsol destul de degradat şi multe infiltraţii în acoperiş. Valoarea proiectului s-a dus spre 23 de milioane de lei, odată cu creşterea preţurilor la materiale şi forţa de muncă. Vrem să aducem cultura europeană aici, acasă, în Europa. Vom aduce Centrul Cultural Francez, alături de cel german şi italian”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

La rândul său, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei, a precizat că „rana de pe obrazul municipiului Iaşi s-a transformat într-o bijuterie”.

Citește și Biserica monument istoric din Vidra – Arad – mistuită de flăcări, în urma arderii vegetaţiei uscate

„Mă bucur să văd din nou că Programul Operaţional Regional şi efortul autorităţilor de la nivel local, regional şi naţional au transformat aceste ruine în bijuterii. Împreună readucem istoria la adevărata sa valoare. Mă bucur şi că, într-o perioadă foarte dificilă a lumii de astăzi, când în jur vedem mai degrabă lucruri urâte şi distrugeri, aducem o rază de lumină şi punem în valoare astfel de monumente. Merită să mergem pe această cale şi să continuăm să transformăm oraşele noastre”, a afirmat Vasile Asandei.

Palatul Braunstein va putea fi vizitat gratuit la fiecare sfârșit de săptămână în intervalul orar 10.00 – 15.00. Valoarea totală a proiectului este de 22,89 milioane de lei, inclusiv TVA.

Proiectul a fost cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiţii 5.1.