Palatul Comisiei Europene a Dunării a obținut titlul Marca Patrimoniului European

Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” Galaţi, a obţinut titlul de Marca Patrimoniului European, în cadrul competiţiei internaţionale organizată de Comisia Europeană(CE), informează reprezentanţii instituţiei de cultură.

Potrivit sursei citate, monumentul istoric de la Galaţi, pentru care Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, cu sprijinul Consiliului Judeţean(CJ), s-a înscris în competiţia europeană, este candidatul din partea României care a fost declarat câştigător şi va primi, în curând, onoranta distincţie acordată de CE.

Conform CE, siturile patrimoniului european sunt puncte cu o însemnătate deosebită pentru construcţia Europei de astăzi. De la începutul civilizaţiei până la Europa de astăzi, aceste situri celebrează şi simbolizează idealurile, valorile, istoria şi integrarea europeană. Din 2013, aceste situri au fost selectate pentru valoarea lor simbolică, pentru rolul pe care l-au jucat în istoria europeană şi pentru activităţile pe care le oferă. Ele apropie mai mult Uniunea Europeană de cetăţenii săi. Se concentrează pe promovarea valorilor simbolice europene şi pe rolul semnificativ pe care aceste situri l-au jucat în istoria şi cultura Europei. Siturile oferă şi activităţi educaţionale valoroase, în special pentru tineri.

Citește și 36 de ani după dezastrul nuclear de la Cernobîl. Reacția regimului comunist în Arhivele Naționale

„Este o onoare şi o imensă bucurie această distincţie. Este o recunoaştere a rolului deosebit pe care Palatul Comisiei Europene a Dunării l-a avut în construcţia Europei de astăzi, precum şi a implicării deosebite în rândul comunităţii şi promovarea valorilor europene de către bibliotecă. CJ va continua să fie un partener de nădejde şi să asigure tot suportul de care colegii noştri au nevoie pentru a promova, prin toate mijloacele, monumentul istoric. În viitorul apropiat, Palatul Comisiei Europene a Dunării va fi reabilitat de către CJ şi astfel şi mai bine pus în valoare”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În luna martie a anului trecut, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA de la Sibiu au trecut de preselecţia naţională şi s-au calificat astfel în competiţia europeană pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European.

În final, CE a declarat câştigător monumentul istoric de la Galaţi.

„Suntem prima instituţie din Galaţi care candidează pentru acest titlu şi ne bucură nespus acest câştig, care nu este doar al bibliotecii, CJ sau al partenerilor noştri, ci, înainte de toate, este un câştig pentru comunitatea gălăţeană şi pentru România. În şara noastră, un singur sit mai deţinea acest titlu – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, din Sighetu-Marmaţiei. Acest succes este încununarea unei munci de echipă, noi beneficiind de suport din partea CJ, dar şi de o frumoasă colaborare cu domnul prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor implicaţi în acest proiect”, a declarat managerul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, Corina-Emanuela Dobre.

Citește și Florin Iaru și Gabriel Chifu, „în dezacord cu cerințele oficiale” (1989)

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) este un monument istoric, pe trei niveluri, cu subsol şi mansardă, cu zidărie din cărămidă şi fundaţie din piatră. A fost construit în anul 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, prima instituţie europeană constituită în urma Congresului de Pace de la Paris, din 1856, cu scopul de a reglementa regimul navigaţiei pe Dunăre. CED a funcţionat în această clădire până la desfiinţarea sa, în anul 1948.

Monumentul păstrează multe dintre elementele arhitecturale originale: frontonul în arc de cerc, bogat ornamentat, susţinut de două coloane înfăşurate în parâme, uşa în stil francez, cu geamuri de cristal, de la intrarea în holul principal, stucatura de pe pereţii interiori, coloanele aparente de la etajul I, ornamentate cu motive vegetale şi simboluri specifice: ancora, tridentul, cornul abundenţei, balustradele cu feronerie, scările de marmură, luminatorul de la etajul I, din sticlă transparentă, mărginită de porţiuni colorate, împodobite cu frunze de laur, lambriurile din lemn din diferite esenţe, unele rare, cu feronerie din bronz.

La demisol există încă seiful ce adăpostea valorile CED, iar pe aripa stângă – un lift, funcţional şi astăzi, folosit de către membrii comisiei pentru a transporta diferite obiecte de la subsolul clădirii la etajul al doilea.

Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889.