Palatul Culturii din Târgu Mureş a fost restaurat

Consiliul Judeţean Mureş şi Agenţia de Dezvoltare Regională Centru au inaugurat, joi, lucrările de reabilitare şi restaurare a Palatului Culturii din Târgu Mureş, considerat a fi moştenirea Art Nouveau a Transilvaniei, în urma unei investiţii totale de peste 10,9 milioane de lei.

Prin finalizarea proiectului de reabilitare a Palatului Culturii din Târgu Mureş se doreşte creşterea importanţei turismului ca element care stimulează creşterea economică a judeţului prin valorificarea potenţialului turistic cultural local şi judeţean, estimându-se o creştere cu 6% a numărului de vizitatori.

Lucrările au vizat reparaţii exterioare (tâmplării, şarpantă şi învelitoare, reparaţii la soclu gard), restaurarea pieselor decorative metalice, reparaţia elementelor din piatră, restaurarea inscripţiilor metalice de pe faţadă şi reparaţii ale instalaţiei electrice.

Preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc, a declarat că lucrările de reabilitare vor continua cu sălile de expoziţii, care vor fi realizate din fonduri judeţene.

„Modernizarea interiorului Palatului Culturii a fost iniţiată, să nu uităm, de doamna preşedinte Lokodi Edita Emoke (fostul preşedinte al CJ Mureş, n.r.). În prezent se află în proces de renovare sălile de expoziţie, pe care le vom finaliza dintr-o finanţare proprie în acest an, astfel încât Palatul să poată fi vizitat şi utilizat în toată splendoare sa”, a spus Peter Ferenc.

În interior, a fost reparată casa scării de la Biblioteca Judeţeană, Sala Oglinzilor, au fost recondiţionate picturile pe pânză, lambriurile şi pardoselile, a fost reparată orga din Sala Mare, iar obiectivul a fost digitizat.

Finanţarea europeană pentru reabilitarea Palatului Culturii prin Programul Operativ Regional a fost câştigată în anul 2017 iar lucrările au fost începute în 2019 de către o firmă din Ploieşti, însă din cauza întârzierii şi a neglijării termenelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractul în anul 2020, până la acel moment lucrările fiind realizate în proporţie de 37%.

Citește și Centre de învăţământ medical unice în România, la UMFST Târgu Mureş

Consiliul Judeţean Mureş a lansat de mai multe ori licitaţia pe platforma SICAP, a efectuat şi mici schimbări în caietul de sarcini până s-a finalizat cu succes licitaţia publicată a cincea oară.

În luna aprilie 2022, a fost semnat un contract în valoare de aproape 6.300.000 lei pentru finalizarea unor lucrărilor începute în cadrul proiectului.

Proiectul ‘Reabilitarea Palatului Culturii’ a avut o valoare totală de 10.918.428,75 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 6.076.895,95 lei, contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Mureş se ridică la 382.389,71 lei, iar valoarea totală neeligibilă, inclusiv TVA-ul aferent, este de 4.459.143,09 lei. Finanţarea nerambursabilă a fost accesată prin POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea dezvoltarea patrimoniului natural cultural.

Directorul ADR Centru, Simion Creţu, a subliniat importanţa proiectelor care vizează clădirile de patrimoniu, menţionând că până acum au fost fost finanţate 67 de proiecte în valoare de 120 de milioane de euro prin diferite programe de finanţare POR 2007-2013, preaderare şi POR 2014-2020.

„Asemenea lucrări au o importanţă considerabilă deoarece lucrările care sunt pe patrimoniu sunt anevoioase, sunt lucrări care se fac într-un regim special, după legislaţie specială şi pentru care trebuie o muncă elaborată”, a spus Simion Creţu.

Pentru a sărbători finalizarea proiectului, joi seara, a avut loc un concert festiv al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, dirijat de Moritz Gnann (Germania), cu participarea pianistului de origine ucraineană Roman Fediurko (Austria).