Papa Ioan Paul I, beatificat la Roma 

Papa Ioan Paul I, care a murit în 1978 şi care a avut cel mai scurt pontificat de 33 de zile, a fost beatificat duminică, la Roma, de Papa Francisc, anunţă AFP.

Câteva mii de credincioşi, între care preşedintele italian Sergio Mattarella, au fost prezenţi în Piaţa Sfântul Petru, înfruntând ploaia, pentru slujba de beatificare, etapa precedentă a canonizării. 

O mare tapiserie reprezentându-l pe Ioan Paul I, agăţată de unul dintre zidurile Bazilicii Sfântul Petru, a fost descoperită în timpul ceremoniei. 

„Cu zâmbet, Papa Ioan Paul a reuşit să transmită bunătatea Domnului. Este frumoasă o Biserică cu un chip vesel, senin şi zâmbitor, care nu închide niciodată uşi, care nu împietreşte inimi, care nu se plânge niciodată şi nuse hrăneşte cu resentimente, care nu devine mânioasă şi nici nerăbdătoare…., care nu suferă de nostalgia trecutului”, a spus Papa Francisc la slujbă. 

Ultimul papă italian, Albino Luciani, popular şi apropiat de popor, i-a succedat lui Paul VI în august 1978, la vârsta de 65 de ani. Dar a murit 33 de zile şi şase ore mai târziu, ca urmare a unui infarct. 

Citește și Papa Francisc doreşte să acorde femeilor mai multe funcţii la nivel înalt în Sfântul Scaun

La primele ore ale zilei de 29 septembrie 1978, o călugăriţă i-a descoperit trupul fără viaţă, pe pat, cu ochelarii pe nas şi câteva foi dactilografiate în mâini. Cu toate acestea, nu a fost efectuată nicio autopsie pentru a confirma cauza morţii sale.

Anunţul morţii sale a fost însoţit de multe neconcordanţe şi informaţii false şi a alimentat chiar teoria unui asasinat prin otrăvire, pentru că noul suveran pontif dorea să pună ordine în treburile Bisericii şi, în special, în delictele financiare din cadrul băncii Vaticanului. .

Miracolul atribuit lui Albino Luciani este vindecarea inexplicabilă, în 2011, la Buenos Aires, a unei fetiţe de 11 ani care era pe moarte, dar care şi-a revenit datorită rugăciunilor preotului local care l-a invocat pe Ioan Paul I.

Printre papii recenţi, italienii Ioan XXIII (1958-1963) şi Paul VI (1963-1978), precum şi polonezul Ioan-Paul II (1978-2005) au fost canonizaţi.