Parchetul European anchetează Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru fraude cu fonduri Erasmus

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează marţi percheziţii domiciliare în Sibiu, în cadrul unei anchete care vizează suspiciuni de fraudă cu fonduri Erasmus la Universitatea Lucian Blaga.

Conform informaţiilor publicate de EPPO, există informaţii că angajaţi ai universităţii sibiene răspunzători de coordonarea serviciului de relaţii externe au întocmit contracte fictive cu mai mulţi cetăţeni din estul Asiei, pentru a beneficia de fonduri pentru două proiecte Erasmus+ cu ţările partenere.

Se pare, de asemenea, că pe statul de plată a două proiecte de mobilitate Erasmus Mundus au continuat să figureze studenţi, doctoranzi şi personal didactic din Asia, deşi contractele acestora se încheiaseră. Semnăturile lor ar putea să fi fost falsificate pentru transferul banilor către alte persoane.

Daunele sunt estimate la circa un milion de euro.

Conducerea Universităţii vizate cooperează, fiind cea care a depus plângerea inţială care a declanşat ancheta.

La percheziţii participă zeci de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.

EPPO este un parchet independent al Uniunii Europene, răspunzător de anchetarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa instanţelor în cazul unor infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

Citește și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a investit anul trecut 600.000 de euro în infrastructura centrelor de cercetare