Parlamentarii UE stabilesc restricții pentru companiile de tehnologie

Parlamentarii UE au votat marţi proiectele de reguli care vizează restricţiile de moderare a conţinutului de către Google, parte a grupului Alphabet, Meta Platforms şi alte platforme online mari, după ce unele instituţii media s-au plâns de deciziile arbitrare de eliminare a conţinutul lor, transmite Reuters.

Proiectul de reguli impune platformelor online să transmită conţinut de ştiri timp de 24 de ore înainte de a-l elimina, dacă acest lucru încalcă regulile lor de moderare a conţinutului.

Cunoscută drept articolul 17 din Legea privind libertatea presei, Comisia Europeană a propus regula anul trecut, pentru a asigura pluralitatea mass-media şi a proteja independenţa editorială, dar clauza a stârnit semnale de alarmă în rândul platformelor online.

Mass-media ar trebui ”să fie notificată cu privire la intenţia platformei de a-şi şterge sau restricţiona conţinutul, alături de o fereastră de 24 de ore pentru ca mass-media să răspundă”, au spus parlamentarii într-un comunicat.

Platforma poate şterge, restricţiona sau trimite cazul autorităţilor naţionale de reglementare după perioada de 24 de ore, dacă încă este împotriva termenilor şi condiţiilor platformei.

Citește și Academia Europeană de Film şi Parlamentul UE au anunţat nominalizările pentru Premiul Publicului Lux

Grupul de lobby tehnologic CCIA Europe, ai cărui membri includ Google, Meta şi X, a declarat că articolul 17 ar putea fi exploatat de unii pentru a răspândi dezinformarea.

”Exceptarea mass-media va împuternici actorii necinstiţi, creând noi lacune pentru a răspândi ştiri false, mai degrabă decât să repare ceva”, a declarat Mathilde Adjutor, manager senior de politică al CCIA Europe, într-un comunicat.

Legislatorii au votat pentru interzicerea folosirii programelor spion împotriva jurnaliştilor, cu excepţia cazului în care acest lucru poate fi justificat ca măsură de ultimă instanţă şi, de asemenea, solicită ca mass-media să fie transparentă cu privire la proprietatea lor.