Parteneriat între BCU Iași și Digiteca Arcanum

Digiteca Arcanum este una dintre cele mai dinamice platforme europene care oferă acces online la peste două milioane de pagini ale unor publicații românești. Tehnologia bazată pe inteligență artificială le permite cititorilor să exploreze intuitiv universul de cuvinte și imagini prins în mozaicul rubricilor de revistă și de ziar. Funcțiile de căutare permit identificarea facilă a informațiilor relevante.

Recunoașterea facială asigură identificarea personalităților ale căror portretizări fotografice au fost publicate în presa vremii. Descărcarea documentelor se realizează rapid și eficient. Aceste avantaje sunt acum disponibile în beneficiul utilizatorilor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”.

De la 1 iunie, în toate spațiile de lectură din rețeaua BCU Iași (unitatea centrală și cele 12 filiale), cititorii activi pot accesa în mod gratuit resursele de informare și documentare puse la dispoziție de Digiteca Arcanum. Pentru utilizatorii care preferă accesul mobil, compania Arcanum oferă abonamente premium, la preț redus cu peste 50% din tarifele standard.

Totodată, conducerea Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” și echipa Arcanum au convenit încheierea unui acord de cooperare privind prelucrarea digitală a unor reviste și ziare de larg interes public. Prin acest parteneriat se materializează obiectivul de a lărgi accesul public la tipărituri de dimensiuni medii și mari, astfel încât la BCU Iași să poată fi consolidată conservarea unui repertoriu cât mai divers și mai bogat de documente aflate în patrimoniul instituției.

Citește și Interviu cu managerul firmei Arcanum, Biszak Sándor

Nu în ultimul rând, colaborarea are rolul de a extinde la nivel internațional accesul la publicații care momentan există doar în colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, fiind cunoscute doar unui număr foarte restrâns de utilizatori. Ne propunem ca fuziunea tehnologiilor de prelucrare digitală ale companiei Arcanum cu resursele documentare ale Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” să le ofere cât mai multor cititori experiențe utile și rodnice de lectură și cercetare online.

„Prin acest parteneriat se materializează obiectivul de a lărgi accesul public la tipărituri de dimensiuni medii și mari, astfel încât la BCU Iași să poată fi consolidată conservarea unui repertoriu cât mai divers și mai bogat de documente aflate în patrimoniul instituției. Nu în ultimul rând, colaborarea are rolul de a extinde la nivel internațional accesul la publicații care momentan există doar în colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare «Mihai Eminescu», fiind cunoscute doar unui număr foarte restrâns de utilizatori.

Ne propunem ca fuziunea tehnologiilor de prelucrare digitală ale companiei Arcanum cu resursele documentare ale Bibliotecii Centrale Universitare «Mihai Eminescu» să le ofere cât mai multor cititori experiențe utile și rodnice de lectură și cercetare on-line”, arată oficialii BCU Iași.