Parteneriat refuzat de CJ Bihor, în vederea digitizării Bibliotecii Judeţene din Oradea

La sfârșitul lunii mai, conducerea Consiliului Județean Bihor a avizat negativ încheierea unui parteneriat între Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai şi firma Arcanum Adatbazis Kft din Budapesta, pentru digitalizarea gratuită a colecțiilor de periodice, începând din anul 1796, aflate în patrimoniul instituției.

Deși un acord în acest scop a fost semnat pe 25 mai 2021 de directoarea instituției, Ligia Mirişan, şi managerul firmei, Biszok Sándor, modelul de „Înțelegere de colaborare” propus de acesta prevedea transportarea la Budapesta a colecțiilor, dar fără precizarea de responsabilități şi sancțiuni pentru deteriorarea ori nereturnarea documentelor, nici a posibilității ca la încheierea operațiunilor de scanare Biblioteca şi cititorii săi să aibă acces la documentele digitalizate, ce urmau, în schimb, să fie incluse în Digiteca Arcanum, la fel cum s-a întâmplat şi cu cele culese de la alte instituții de cultură din Transilvania: Cluj, Miercurea Ciuc, Sibiu sau Sfântu Gheorghe, informează presa locală..

Din cauza prevederilor defavorabile Bibliotecii, aprobarea acordului a fost refuzată, în ciuda gratuității oferite de firma din Budapesta, urmând ca scanarea colecțiilor s-o facă o firmă din Oradea cu care, de altfel, instituția are contract, mai scrie sursa citată.

📢 Vrem să auzim părerea ta!

Deși comentariile pe site sunt închise, conversația continuă pe pagina noastră de Facebook. Fie că vrei să discuți mai mult despre subiectul articolului, să pui întrebări sau pur și simplu să te alături comunității noastre, te așteptăm cu drag!

👉 Urmărește-ne pe Facebook