Participarea ministrului Culturii la deschiderea Expoziției „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a participat la deschiderea expoziției „100 de ani de relații diplomatice între România și Japonia”, ce a avut loc, astăzi, 23 februarie, la Muzeul Național de Istorie a României.

„Marcăm astfel 100 de ani de relații diplomatice bilaterale cu Japonia, a căror celebrare continuă și în acest an. Îi mulțumesc E.S. dl. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, pentru participare și implicare și suntem încântați că Muzeul Național de Istorie a României s-a alăturat acestui demers. Legătura istorică dintre țările noastre este din nou sărbătorită prin această expoziție, al cărei prag vă invit să îl treceți”, a declarat ministrul Culturii.

Expoziția prezintă activitatea a doi diplomați de excepție acreditați la Tokyo și București: Gheorghe Băgulescu (1890-1963), autor al unor lucrări dedicate culturii japoneze și posesor al unei colecții impresionante de artă japoneză, respectiv Chiune Sugihara (1900-1986), căruia în anul 1984 i-a fost conferit titlul de „Drept între Popoare” de către Institutul Memorial al Holocaustului „Yad Vashem” din Ierusalim. 

Citește și Ministrul Culturii: Constantin Brâncuşi aparţine poporului român, iar creaţia sa întregii lumi

Vizitatorii pot vedea aici mai multe obiecte de valoare din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, care evidențiază relațiile româno-japoneze (ordine și decorații, brevete, opere de artă).
Proiectul expozițional este organizat de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe în parteneriat cu Ambasada Japoniei și Muzeul Național de Istorie a României și marchează aniversarea centenarului relațiilor diplomatice dintre cele două state. 

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până la data de 6 martie 2022, de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.